Αγορές εταιρικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά εξετάζει η ΕΚΤ

Το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αγορές εταιρικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά φέρεται να μελετά η Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, και οι οποίες σημειώνουν ότι η σχετική απόφαση μπορεί να ληφθεί ακόμα και τον ερχόμενο Δεκέμβριο, με προοπτική να ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος στις αρχές του 2015.

Η κίνηση αυτή θα διεύρυνε το πρόγραμμά αγορών στοιχείων ενεργητικού του ιδιωτικού τομέα που ξεκίνησε τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της στήριξης της οικονομίας που επιχειρεί για να ενισχύσει τον τραπεζικό δανεισμό προς τις επιχειρήσεις.

“Η πίεση προς την κατεύθυνση αυτή είναι μεγάλη”, δήλωσε πρόσωπο με γνώση των εργασιών εντός της ΕΚΤ. Ωστόσο, σε ερώτηση για την πιθανότητα να προχωρήσει η ΕΚΤ στις αγορές αυτές, ένας εκπρόσωπος τύπου της τράπεζας δήλωσε ότι “το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει λάβει τέτοια απόφαση”.

Πάντως, και μόνο στο άκουσμα αυτών των πληροφοριών, οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές πραγματοποιούν σήμερα “ράλι”, ιδιαίτερα αυτές της περιφέρειας, όπως είναι και η Ελλάδα, όπου τα κέρδη στο Χρηματιστήριο ξεπερνούν το 4,5%. Την ίδια στιγμή, το ευρώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου σε ποσοστό 0,47%, στο 1,2740.