“Συμμαχία” Γαλλίας-Γερμανίας για την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

Την πρόθεσή τους να συνεργαστούν προκειμένου να αναζωογονήσουν την οικονομία της Ευρωζώνης εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας της Γερμανίας και της Γαλλίας, μετά την συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο, ενώ δεσμεύτηκαν να παρουσιάσουν συγκεκριμένες κοινές προτάσεις ως την 1η Δεκεμβρίου.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επεσήμανε πως η οικονομία της Ευρωζώνης εμφανίζει σημάδια αποδυνάμωσης, “επομένως είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τα πάντα μαζί, ώστε να ενισχύσουμε τις επενδύσεις στις χώρες μας”, όπως ανέφερε.

"Ακόμη και αν οι δυο χώρες αποκλίνουν μεταξύ τους οικονομικά, χωρίς τον άξονα Βερολίνο-Παρίσι η Ευρώπη δεν λειτουργεί", ήταν το μήνυμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος ομόλογός του, Μισέλ Σαπέν, αναγνώρισε πως ο στόχος της μείωσης των δημοσίων δαπανών της Γαλλίας είναι μία “μεγάλη πρόκληση”, όμως η Γαλλία θα αντιμετωπίσει το θέμα αυτό.

Μάλιστα, ο Σαπέν διεμήνυσε ότι οι κοινοτικοί κανονισμοί για τους προϋπολογισμούς είναι απολύτως απαραίτητοι για την αξιοπιστία της Ευρωζώνης, και η Γαλλία θα πρέπει να περιορίσει το υπερβολικό της έλλειμμα μέσω περικοπών δαπανών. Ωστόσο, δεν έκανε συγκεκριμένη αναφορά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015 που έχει ήδη κατατεθεί, και για το οποίο υπάρχουν φόβοι ότι η Κομισιόν θα απαιτήσει αλλαγές, και συγκεκριμένα μέτρα λιτότητας για τον περιορισμό του ελλείμματος κάτω από το 3%.

"Δεν επιτρέπεται να λέει ο ένας στον άλλον τι να κάνει. Αυτό δεν λειτούργησε ποτέ", είπε ο Σαπέν, σημειώνοντας πως "όταν η Γαλλία και η Γερμανία συνεργάζονται, επωφελείται ολόκληρη η Ευρώπη".