Ιταλία: Πληρώστε τους φόρους σας με έργα τέχνης και αρχαία!

Τη δυνατότητα να πληρώσουν τους φόρους τους με... έργα τέχνης και αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας δίνει η ιταλική κυβέρνηση στους πολίτες της χώρας, αναβιώνοντας ένα σύστημα που ισχύει από το 1982, αλλά ελάχιστοι έχουν κάνει χρήση του.

Η κυβέρνηση θα δέχεται μεταξύ άλλων ιστορικά και σύγχρονα έργα τέχνης, ακίνητα με αρχαιολογική αξία και παλιά βιβλία, αντί για πληρωμές φόρων κληρονομιάς και εισοδήματος, ενώ έχει ήδη καταρτιστεί μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα εκτιμά την αξία των προσφερόμενων έργων.

Πρόκειται για ένα σύστημα που εφαρμόζεται με επιτυχία σε χώρες όπως η Βρετανία, όπου μόνο σε δύο χρόνια συγκεντρώθηκαν έργα αξίας 50 εκατομμυρίων λιρών.

Ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι, δήλωσε πως η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στο κράτος να πετύχει έναν διττό στόχο: “Από τη μία, σε μία περίοδο κρίσης, επιτρέπει στους πολίτες να εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις πουλώντας έργα τέχνης, από την άλλη, η Ιταλία ανακτά τα ιστορικά και καλλιτεχνικά της περιουσιακά στοιχεία”.