Το Παρίσι ψάχνει συμμάχους κατά λιτότητας, αλλά η Ελλάδα… κωλύεται

“Αντάρτικο” στους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες των Βρυξελλών κήρυξε η Γαλλία, καθώς στον νέο προϋπολογισμό για το 2015 η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει συμπεριλάβει μέτρα λιτότητας, ενώ υποστηρίζει πως θα επαναφέρει το έλλειμμά της εντός των πλαισίων της ΕΕ δύο χρόνια αργότερα απ' ό,τι είχε υποσχεθεί.

"Λάβαμε την απόφαση να προσαρμόσουμε το ρυθμό της μείωσης του ελλείμματος στην οικονομική κατάσταση της χώρας", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. "Η οικονομική πολιτική μας δεν αλλάζει, αλλά το έλλειμμα θα μειωθεί πιο αργά απ' ό,τι σχεδιαζόταν λόγω των οικονομικών συνθηκών – πολύ ασθενής ανάπτυξη και πολύ ασθενής πληθωρισμός".

Βάσει του σχεδίου του γαλλικού προϋπολογισμού, το δημόσιο έλλειμμα πρόκειται να μειωθεί από 4,4% φέτος σε 4,3% την ερχόμενη χρονιά, σε 3,8% το 2016 και σε 2,8% το 2017 – κάτω από το καθορισμένο από την ΕΕ όριο του 3%.

Ήδη, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, διεμήνυσε ότι έγκειται σε καθεμιά ευρωπαϊκή χώρα ξεχωριστά να τιμήσει την υπόσχεσή της για υγιή δημοσιονομική πολιτική, προειδοποιώντας πως αυτό που διακυβεύεται είναι η αξιοπιστία ολόκληρου του συνασπισμού.

"Μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση σταθερών δημοσιονομικών πολιτικών. Αυτό αφορά στην αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε η Μέρκελ σε ένα επιχειρηματικό συνέδριο στο Βερολίνο. "Δεν είμαστε στο σημείο που να μπορούμε να πούμε ότι η κρίση βρίσκεται πλήρως πίσω μας. Γι' αυτό είναι τώρα σημαντικό για όλους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις τους με αξιόπιστο τρόπο", δήλωσε η καγκελάριος, χωρίς να κατονομάσει κάποια χώρα, αλλά “φωτογραφίζοντας” τη Γαλλία.

Επιπλέον, η κύρια ένωση εξαγωγέων της Γερμανίας, η BGA, κατηγόρησε τη Γαλλία ότι θέτει σε κίνδυνο το ευρώ και την ευρύτερη περιφερειακή οικονομία. "Η γαλλική ελίτ εξακολουθεί να μην έχει καταλάβει ότι τον 21ο αιώνα δεν μπορείς να γίνεις ανταγωνιστικός τυπώνοντας χρήμα", τονίζει ο πρόεδρος της BGA, Άντον Μπέρνερ, σύμφωνα με το κείμενο μιας ομιλίας που πρόκειται να εκφωνήσει σε μια διάσκεψη στο Βερολίνο. "Αν η χώρα δεν σκεφτεί ένα τρόπο για να βγει από την καθοδική πορεία, το ευρώ και ως εκ τούτου η Ευρώπη κινδυνεύουν", προσθέτει.

Το ζήτημα πλέον είναι αν η Γαλλία θα βρει συμμάχους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που να στηρίξουν τη “σταυροφορία” των Ηλυσίων Πεδίων κατά των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες και την εφαρμογή τους απαιτούν πεισματικά κυρίως οι Γερμανοί.

Το Παρίσι θεωρεί πως μπορεί να υπολογίζει σε συμμάχους στη Ρώμη, την Αθήνα, το Δουβλίνο, τη Μαδρίτη, και σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που μπορούν να υποστηρίξουν τη Γαλλία στο επιχείρημά της πως περαιτέρω λιτότητα πιθανόν να είναι αντιπαραγωγική, καθώς θα καταπνίξει την εύθραυστη αρχή της ανάκαμψης σε όλη την Ευρωζώνη.

Ωστόσο, ίσως αυτή η αισιοδοξία να μην επιβεβαιωθεί. Ο Γερμανός επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Γκίντερ Έτινγκερ, εκτιμά πως “οι Έλληνες, οι Ιρλανδοί, οι Πορτογάλοι, οι Κύπριοι, οι Ισπανοί – όλοι αυτοί που πέρασαν από τη δοκιμασία της τρόικας, είναι πολύ πιο σκληροί” από τους Γερμανούς, τους Ολλανδούς, τους Φινλανδούς και τις χώρες της βαλτικής, που υποστηρίζουν την αυστηρή λιτότητα.

Μάλιστα, Έλληνας αξιωματούχος δηλώνει στο πρακτορείο Reuters: “Η Ελλάδα έχει τα δικά της προβλήματα και είναι επικεντρωμένη στην επίλυσή τους”.

Εξάλλου, και ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, πριν από δύο εβδομάδες είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στη Handelsblatt: “Θα ήταν λάθος εάν η Γαλλία αγνοούσε τον κανόνα του ορίου του 3%. Δεν θα έπρεπε να επαναλάβουμε τα λάθη του 2003 και του 2004, όταν Γερμανία και Γαλλία παραβίασαν τους κανόνες για το έλλειμμα - και στη συνέχεια πολλοί έκαναν το ίδιο".