Μοσκοβισί: Δε θα κάνω “χάρες” στον Ολάντ

Τη δέσμευσή του  να ακολουθήσει πλήρως τους κανόνες και τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μην κάνει... χάρες στη γαλλική κυβέρνηση τόνισε ο νέος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις από τη γερμανική πλευρά για την παραχώρηση ενός τόσο σημαντικού χαρτοφυλακίου σε έναν Γάλλο.

“Είμαι περήφανος που είμαι Γάλλος, αλλά ο στόχος μου τώρα είναι να εφαρμόσω πλήρως τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να σεβαστώ τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Οι κανόνες μας αφορούν όλους”, τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας μιλώντας σε Γερμανούς δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

“Δεν είμαι εδώ για να υπηρετήσω τη γαλλική κυβέρνηση ή τον πρόεδρο”, ξεκαθάρισε ο Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας πως αν το Παρίσι θέλει να αποφύγει τις επιπτώσεις από τη διαβλεπόμενη μη επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα, θα πρέπει αυτό να γίνει εντός του πλαισίου των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Αναφερόμενος στις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε από Γερμανούς πολιτικούς και σχολιαστές, ο Μοσκοβισί τόνισε ότι αντιμετώπισε τα σχόλια αυτά με ψυχραιμία. “Ποτέ δεν αποδέχθηκα αντι-γερμανικά σχόλια στη Γαλλία”, διεμήνυσε ο Γάλλος επίτροπος, προσθέτοντας: “Έτσι θα ήθελα να γίνει και αντιστρόφως. Αλλά κατανοώ ότι υπάρχουν ερωτηματικά για το αν ένας Γάλλος μπορεί να τα καταφέρει με αυτό το χαρτοφυλάκιο”.

Αναφερόμενος στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον χαρακτήρισε “αληθινό φίλο”, για τον οποίο το ερώτημα δεν ήταν αν θα μπορούσε να τα καταφέρει προσωπικά ο Μοσκοβισί, αλλά αν ένας Γάλλος γενικά θα μπορούσε να τα καταφέρει. “Ήταν μία πολύ ειλικρινής συζήτηση”, σχολίασε.