Παρίσι προς Βερολίνο: Δεν είμαστε το άρρωστο παιδί της Ευρώπης

“Η Γαλλία δεν είναι το άρρωστο παιδί της Ευρώπης”, διεμήνυσε στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου μετά από συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο.

“Κατανοώ τις αμφιβολίες και τις απορίες του γερμανικού λαού, των εκπροσώπων του και κάποιες φορές του Τύπου, πολλοί λένε, ουσιαστικά, “έχουμε υποστεί τόσες μεταρρυθμίσεις και οι Γάλλοι είναι ανίκανοι να τις εφαρμόσουν, και αν δεν το κάνουν είναι κακό για τη Γερμανία”. Οι Γερμανοί συμπαθούν τους Γάλλους όταν τηρούν τις υποσχέσεις τους. Και οι Γάλλοι συμπαθούν τους Γερμανούς όταν προσπαθούν να τους κατανοήσουν”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βαλς.

Η αναφορά αυτή του Βαλς προφανώς είχε να κάνει και με το σημερινό εξώφυλλο της εφημερίδας Bild, με τη λέξη “Krankreich”, που αποτελεί παράφραση της λέξης “Frankreich” (η Γαλλία στα γερμανικά), και σημαίνει “άρρωστη Γαλλία”.

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε εντυπωσιασμένη από τον αριθμό των μεταρρυθμίσεων που έχει προγραμματίσει το Παρίσι, όμως πέταξε στις Βρυξέλλες το μπαλάκι για το πότε θα σταματήσουν οι γαλλικές προσπάθειες για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος.

"Ο Μανουέλ Βαλς παρουσίασε τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του και πιστεύω πως η Γαλλία θα λάβει έναν εντυπωσιακό αριθμό μέτρων", δήλωσε η καγκελάριος. "Βλέπω τις μεγάλες προσπάθειες και η αξιολόγησή τους έγκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή".