Ντράγκι: Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη χάνει το momentum της

Την ανησυχία του για την πορεία της ανάκαμψης της οικονομίας της Ευρωζώνης εξέφρασε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατά την τριμηνιαία ακρόασή του από την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

“Η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη χάνει το momentum της”, ανέφερε ο Ντράγκι, εξηγώντας πως μετά από μία μετριοπαθή αύξηση του ΑΕΠ κατά τα τελευταία τρίμηνα, στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 ο πραγματικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμο.

Ο Ντράγκι σημείωσε πως η “απαράδεκτα υψηλή” ανεργία και η αδύναμη πιστωτική αύξηση είναι παράγοντες που πιθανόν να περιορίσουν την ισχύ της ανάκαμψης, ενώ οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις μπορούν να επιδεινώσουν την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα των TLTROs, σημειώνοντας πως η ανακοίνωση του προγράμματος ήδη είχε μία αξιοσημείωτη θετική επίδραση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και επισημαίνοντας ότι τα TLTROs θα λειτουργήσουν ως ένα ισχυρό εργαλείο που θα διευκολύνει νέες κεφαλαιακές ροές προς την πραγματική οικονομία.

Τι είπε για την Ελλάδα

Κληθείς από τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κύρτσο να σχολιάσει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δε χρειάζεται νέο δανειακό πακέτο και είναι έτοιμη να ακολουθήσει το δρόμο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι όπως σε όλες τις χώρες έτσι και στην Ελλάδα, "δεν υπάρχει παζάρι".

"Εμείς κάνουμε την πολιτική μας με βάση την εντολή που έχουμε και οι κυβερνήσεις τη δική τους", ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι.

Συνεχίζοντας, ο Ντράγκι υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, όσον αφορά στη λήψη δημοσιονομικών μέτρων και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Τόνισε, μάλιστα, ότι η πρόοδος αυτή αναγνωρίζεται και από τις αγορές που πρόσφεραν χρηματοδότηση στην Ελλάδα.

Όπως είπε, οι αγορές βασίζονται στην προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων και σε όλα όσα προβλέπονται από το τρέχον πρόγραμμα.