Αντιμέτωπες με οικονομική καταστροφή οι χώρες που πλήττει ο Έμπολα

Οι οικονομικές επιπτώσεις του ιού Έμπολα ενδέχεται να είναι “καταστροφικές” στις τρεις χώρες που αποτελούν εστίες της επιδημίας (Σιέρα Λεόνε, Γουινέα και Λιβερία) εξαιτίας κυρίως του “παράγοντα του φόβου” που παραλύει την οικονομική δραστηριότητα, προειδοποίησε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα.

Σύμφωνα με τον υπολογισμό της Τράπεζας, το αθροιστικό ΑΕΠ της Λιβερίας, της Γουινέας και της Σιέρα Λεόνε ενδέχεται να μειωθεί κατά 359 εκατομμύρια δολάρια το 2014 και κατά 809 εκατομμύρια δολάρια το 2015, αν η επιδημία δεν περιοριστεί. Βάσει του χειρότερου σεναρίου, η οικονομική ανάπτυξη της Γουινέας θα μειωθεί κατά 2,3% το 2015, της Σιέρα Λεόνε κατά 8,9%, ενώ η Λιβερία θα πληγεί περισσότερο και θα δει την ανάπτυξή της να μειώνεται κατά 11,7%.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός και οι τιμές των προϊόντων έχουν ήδη αρχίσει να αυξάνονται εξαιτίας των ελλείψεων, των αγορών λόγω πανικού και της κερδοσκοπίας, επεσήμανε η Παγκόσμια Τράπεζα, που εκτιμά πως τυχόν αποτυχία να περιοριστεί άμεσα η επιδημία θα επηρεάσει την επιχειρηματική δραστηριότητα και στις γειτονικές χώρες, όπως η Νιγηρία.