Σκωτία: Γεμίζουν τα ΑΤΜ με χαρτονομίσματα

Εκατομμύρια χαρτονομίσματα έχουν μεταφέρει κρυφά οι βρετανικές τράπεζες στη Σκωτία, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε περίπτωση που το “ναι” στην ανεξαρτησία της Σκωτίας επικρατήσει στις 18 Σεπτεμβρίου και οι πολίτες της χώρας σπεύσουν στις τράπεζες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Independent.

Πάντως, οι τραπεζίτες υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει ακόμα κάποια ένδειξη για αύξηση των αναλήψεων από λογαριασμούς καταθέσεων ή μηχανήματα ΑΤΜ, ενώ επισημαίνουν πως δεν υπάρχει λόγος να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού η Τράπεζα της Αγγλίας έχει δεσμευθεί να εξυπηρετήσει όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς για τουλάχιστον 18 μήνες μετά το δημοψήφισμα, αν τελικά αυτό οδηγήσει στην ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας.

Ωστόσο, οι διαβεβαιώσεις αυτές δε φαίνονται ικανές να καθησυχάσουν τους Σκωτσέζους, που φαίνεται πως σε μεγάλο βαθμό φοβούνται την οικονομική αστάθεια σε περίπτωση που τελικά η πλειοψηφία των πολιτών επιλέξει την απόσχιση από τη Μεγάλη Βρετανία. Πηγές του Independent αναφέρουν πως οι μεγάλες τράπεζες έχουν δώσει σαφείς εντολές στα παραρτήματά τους στη Σκωτία να καθησυχάσουν τους καταθέτες και να τους διαβεβαιώσουν ότι τα χρήματά τους δεν κινδυνεύουν σε καμία περίπτωση.

“Έχουμε δει μία μεγάλη αύξηση των πελατών που έρχονται και μας ρωτούν τι θα μπορούσε να συμβεί, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη αξιόλογης κίνησης καταθέσεων από το βορρά στο νότο”, σημειώνει μία από τις πηγές αυτές.