Π. Μοσκοβισί: “Δεν θα υπάρχει αναβολή, έκπτωση, εξαίρεση για οποιαδήποτε χώρα”

Τα διαπιστευτήριά του έδωσε ο νέος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισι λίγες μόνο ώρες μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων. Ενώπιον δημοσιογράφων ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας έδωσε διαβεβαιώσεις για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων τους οποίους χαρακτήρισε "πυξίδα".

"Πυξίδα μου είναι οι κανόνες" διαβεβαίωσε ο Μοσκοβισί, ενώ σε ότι αφορά τη Γαλλία σχολίασε ότι "δε βρισκόμαστε ούτε σε μία λογική επιείκειας ούτε σε μία τιμωρητική λογική".

Δεν θα υπάρχει "αναβολή, έκπτωση, εξαίρεση για οποιαδήποτε χώρα" τόνισε ο Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες ακόμα και αν υπάρχουν "πιθανότητες ερμηνείας ξεκινώντας από ένα συγκεκριμένο αριθμό καταστάσεων, προσπαθειών".

"Όταν εισέρχεται κανείς στην Επιτροπή, δεν ξεχνά την εθνικότητά του, τις πεποιθήσεις του: εγώ είμαι Σοσιαλδημοκράτης, είμαι υπερήφανος για αυτό, όμως έχω ορισθεί Επίτροπος της ΕΕ, προασπιστής του γενικού συμφέροντος στην Ευρώπη" υπογράμμισε ο ίδιος.

Σε μια άλλη συνέντευξη, που παραχώρησε στην οικονομική εφημερίδα Les Echos, ο ίδιος τόνισε: "Δεν θα είμαι ο πρεσβευτής της Γαλλίας στις Βρυξέλλες".

Νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για το διορισμό του Πιερ Μοσκοβισί στη θέση του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, υπογραμμίζοντας ότι ο διορισμός αυτός "συμβαδίζει με το αίτημα και τις επιθυμίες της Γαλλίας".

"Ο πρώην μου συνάδελφος στην κυβέρνηση είναι Επίτροπος, τον οποίο είχε προτείνει η Γαλλία για μία θέση που επιθυμούσε κατά τις συζητήσεις για τη νέα Κομισιόν, στη θέση του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων" τόνισε.

Τα μηνύματα, ωστόσο, της Γαλλίας προς τις Βρυξέλλες – διαβεβαίωσε ο ίδιος – θα απευθύνονται "στην Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (. . .) όχι μόνο σε έναν επίτροπο".