Κροατία: Σβήνονται χρέη φτωχών προς τράπεζες και τηλεπικοινωνίες

Σχέδιο για τη διαγραφή χρεών ιδιωτών προς τράπεζες και τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, το ύψος των οποίων δεν ξεπερνά τα 1.311 ευρώ (10.000 κούνα) εξετάζει η κροατική κυβέρνηση.

Το "μοντέλο" διαγραφής των χρεών αφορά τους πολίτες που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, ανέργους, ακόμα και συνταξιούχους με πολύ χαμηλές συντάξεις.

Όπως διευκρινίστηκε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύντομα θα καθοριστούν τα κριτήρια για τη συμμετοχή των πολιτών στη "λίστα" όσων δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους και τα οποία -εφόσον, τελικά, εφαρμοστεί το κυβερνητικό μοντέλο- θα διαγραφούν.

Η υπουργός Κοινωνικής Πολιτικής και Νεολαίας Μιλάνκα Όπατσιτς διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο μοντέλο αφορά σε πολίτες που δεν μπορούν με κανένα τρόπο να πληρώσουν τα χρέη τους. Υπογράμμισε, δε, ότι "αυτός είναι ένας τρόπος για την καταπολέμηση της φτώχειας στη χώρα".

Η Όπατσιτς είχε, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Μπόρις Λάλοβατς, συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης Τραπεζών της Κροατίας και των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών HT και VIP, προκειμένου να εξετάσουν, από κοινού, το μοντέλο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το μοντέλο διαγραφής χρεών αφορά σε πολίτες με χρέος λιγότερο από 10.000 κούνα για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Σύμφωνα, δε, με την Όπατσιτς, 140.000 πολίτες εντάσσονται σ' αυτή την "κατηγορία", έχοντας συνολικό χρέος 500 εκατομμυρίων κούνα.

Ο Λάλοβατς σημείωσε ότι το μοντέλο διαγραφής χρεών πρέπει να εφαρμοστεί σε πολίτες των οποίων η κατάσταση δεν οφείλεται σε δικό τους λάθος, αλλά στην παρατεταμένη οικονομική κρίση.