Σόιμπλε: Ναι μεν σε μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ευρωζώνη, αλλά…

Υπέρ των εκκλήσεων του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, για μεγαλύτερες επενδύσεις ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη, τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως είναι “επιτακτικό” να υπάρξει “μεγαλύτερη ευελιξία” στη γαλλική αγορά εργασίας.

Η Γαλλία ζητά εδώ και μήνες από τη Γερμανία, την ΕΕ και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κάνουν περισσότερα για να τονώσουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, Μέχρι σήμερα όμως, αντιμετωπιζόταν μάλλον ψυχρά από τη Γερμανία.

“Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι ορισμένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι διαδραματίζουν αυτή τη στιγμή έναν πολύ σημαντικό ρόλο”, επεσήμανε ο Σόιμπλε σε μια συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε από κοινού με το Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, στο Παρίσι, τονίζοντας πως είναι σημαντικό να αυξηθούν οι επενδύσεις για να αντισταθμιστεί η εξασθένηση της ανάπτυξης. “Υπάρχουν ενδείξεις μιας ορισμένης επιβράδυνσης. Για αυτό είναι σημαντικό να επιμείνουμε”, στις επενδύσεις, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση του Ολάντ, ο Σόιμπλε τόνισε ότι είναι σωστό οι Ευρωπαίοι ηγέτες να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα της ΕΕ. Δήλωσε επίσης ότι πιέζει “προς την ίδια κατεύθυνση” με τον Ολάντ σε ό,τι αφορά την προσπάθεια τόνωσης της ανάπτυξης μέσω επενδύσεων. Αλλά κληθείς να σχολιάσει τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Παρισίου να μειωθεί η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επέμεινε στην πάγια θέση πως οι ισοτιμίες ορίζονται από τις αγορές.

Αργότερα, σε μια ομιλία του ενώπιον εξεχόντων Γάλλων επιχειρηματιών, ο Σόιμπλε είπε πως ακόμη και εάν το ευρώ είχε χαμηλότερη συναλλαγματική ισοτιμία, αυτό δεν θα υποκαθιστούσε σε τίποτε τις μεταρρυθμίσεις με στόχο να γίνουν οι επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές. “Η χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών δεν οδήγησε ποτέ σε βιώσιμη ανάπτυξη”, παρατήρησε.

Ο ίδιος χαιρέτισε τα σχέδια της κυβέρνησης Ολάντ να μειώσει το φόρο μισθωτών υπηρεσιών για τις επιχειρήσεις, ενώ απέκρουσε τις επανειλημμένες εκκλήσεις Γάλλων πολιτικών προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χαλαρώσει ακόμη περισσότερο την νομισματική της πολιτική στην ομιλία του στο συνέδριο της Medef, της ένωσης των σημαντικότερων εργοδοτών στη Γαλλία.

“Πρέπει να ενεργήσουμε ταχύτερα για να μειώσουμε τα διαρθρωτικά ελλείμματα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να δημιουργήσουμε έναν χώρο ελιγμών για δημόσιες επενδύσεις, στις υποδομές, στην εκπαίδευση και πάνω απ' όλα στην έρευνα”. Χρειάζονται ωστόσο “φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις” και “όχι απλά στα λόγια, αλλά μεταρρυθμίσεις οι οποίες τίθενται σε εφαρμογή”, επέμεινε.

Ωστόσο, επανέλαβε ότι θεωρεί πως είναι σημαντικότερες οι ιδιωτικές επενδύσεις. Επίσης τόνισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει “μεγαλύτερη ευελιξία” στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων. “Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας”, είπε ο Σόιμπλε.