Το ξανασκέφτονται στην Πολωνία για ένταξη στην Ευρωζώνη

Πολύ λιγότερο ελκυστική είναι σήμερα, σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν από πέντε ή δέκα χρόνια, η προοπτική ένταξης μίας χώρας στη ζώνη του ευρώ, λόγω των προβλημάτων που καταγράφονται στην οικονομία της Ευρωζώνης, κι έτσι είναι λογικό στην Πολωνία, που έχει ήδη μπει σε τροχιά υιοθέτησης του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, να το ξανασκέφτονται.

Όπως τόνισε σε ιστοσελίδα της χώρας ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών, Ματέους Στσούρεκ, “το 2004 η Ευρωζώνη και η Πολωνία ήταν διαφορετικές. Από τότε τα οφέλη και οι απώλειες από την αλλαγή νομίσματος έχουν αλλάξει. Η ένταξη στην Ευρωζώνη από μόνη της δεν αποτελεί πια πάτημα για να φτάσουμε σε μία σταθερή, ανεπτυγμένη οικονομία – είμαστε ήδη τέτοια”.

“Η υιοθέτηση του ευρώ επίσης δε σημαίνει μία τόσο σημαντική μείωση επιτοκίων όσο υπονοείτο παλιότερα. Ήδη χρηματοδοτούμαστε πιο φτηνά από χώρες της Ευρωζώνης με την ίδια αξιολόγηση”, σημείωσε ακόμα.

Έτσι, ο Στσούρεκ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, αν η κατάσταση στην Ευρωζώνη επιδεινωθεί περαιτέρω, να μην ενταχθεί τελικά η Πολωνία στη ζώνη του ευρώ.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα αν η Πολωνία θα πρέπει να μπει στην Ευρωζώνη, ο Στσούρεκ απάντησε: “Να μπει, αλλά μόνο όταν θα είμαστε έτοιμοι, όταν θα πληρούμε τα κριτήρια με βιώσιμο τρόπο και όταν η Ευρωζώνη υιοθετήσει αποτελεσματικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις”.

“Πρέπει να πειστούμε ότι οι αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης και της τραπεζικής ένωσης, θα επιτρέψουν μία αποτελεσματική αντίδραση σε περίπτωση κρίσης στο μέλλον”, επεσήμανε ακόμα.