ISDA: Η Αργεντινή χρεοκόπησε

Σε κατάσταση χρεοκοπίας κήρυξε την Αργεντινή η Διεθνής Ένωση Συμβάσεων Ανταλλαγής και Παραγώγων (International Swaps and Derivatives Association, ISDA).

Η Διεθνής Ένωση ανακοίνωσε ότι υπήρξε στη χώρα "πιστωτικό γεγονός". Με αυτή την ανακοίνωση θέτει σε κίνηση μια διαδικασία η οποία μπορεί να πυροδοτήσει απαιτήσεις για την άμεση εξόφληση συμβάσεων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDSs) η αξία των οποίων υπολογίζεται πως ανέρχεται σε 1 δισεκ. δολάρια.

Η 15μελής επιτροπή κρίσεων της ISDA έκρινε ότι σημειώθηκε συμβάν "αδυναμίας πληρωμής" συμβάσεων σε ισχύ την 30ή Ιουλίου, την ημέρα που η Αργεντινή δεν μπόρεσε να καταβάλει τα τοκοχρεολύσια ορισμένων από τα ομόλογά της που υπόκεινται σε νομικό καθεστώς άλλων κρατών και η αξία των οποίων είχε απομειωθεί.

Η απόφαση αυτή, που χρειαζόταν μια πλειοψηφία 80% για να εγκριθεί, ελήφθη έπειτα από ένα αίτημα που υπέβαλε χθες Πέμπτη η ελβετική τράπεζα UBS.  

Την Πέμπτη, ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Αργεντινής, κρίνοντας πως η χώρα βρίσκεται πλέον σε κατάσταση "μερικής χρεοκοπίας", μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του οίκου Standard and Poor's που υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Αργεντινής στην κατηγορία της "επιλεκτικής χρεοκοπίας".

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις