Οργή στην Αργεντινή εναντίον των ΗΠΑ και των “ορνέων”

Το ενδεχόμενο να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της μελετά η κυβέρνηση της Αργεντινής, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με εκπροσώπους των hedge funds (που είναι γνωστά και ως “όρνεα”), η οποία οδηγεί τη χώρα στη δεύτερη χρεοκοπία της σε διάστημα 12 ετών, όπως επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης υπό την Κριστίνα Κίρχσερ, Χόρχε Κάπιτανιτς.

Η Αργεντινή καταγγέλλει μια κατάφωρη αδικία και αμφισβητεί την ανεξαρτησία και την αμεροληψία της δικαιοσύνης στις ΗΠΑ. “Εάν ο δικαστής ενεργεί σαν πράκτορας των κερδοσκοπικών ταμείων, εάν ο διαμεσολαβητής είναι ένας πράκτορας στην υπηρεσία τους, για ποια δικαιοσύνη συζητάμε; Υπάρχει σε αυτή την υπόθεση μια ευθύνη του κράτους, των Ηνωμένων Πολιτειών, που οφείλουν να εγγυώνται. . . το σεβασμό, χωρίς περιορισμούς, στην εθνική κυριαρχία των χωρών”, τόνισε ο Κάπιτανιτς.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's υποβάθμισε χθες το κρατικό αξιόχρεο της Αργεντινής, κατά μία βαθμίδα, στην κατηγορία της “επιλεκτικής χρεοκοπίας”, ενώ το βράδυ της Πέμπτης και ο οίκος Fitch Ratings τοποθέτησε την Αργεντινή στην αντίστοιχη βαθμίδα, της “μερικής χρεοκοπίας”.

Ο Χόρχε Κάπιτανιτς κάλεσε τους ομολογιούχους να ζητήσουν τα χρήματά τους από τον δικαστή Γκριέζα, ο οποίος εμπόδισε την καταβολή των πληρωμών που επρόκειτο να γίνουν την 30ή Ιουνίου. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Άξελ Κισίλοφ, δήλωσε ότι η χώρα δεν έχει χρεοκοπήσει, και απείλησε ότι το Μπουένος Άιρες θα κινηθεί δικαστικά εάν οποιοσδήποτε ομολογιούχος απαιτήσει τα χρήματά του. Ακόμη, ο Κισίλοφ είπε ότι η κυβέρνηση της χώρας δε θα αντιταχθεί σε μια συμφωνία ανάμεσα σε ιδιωτικές εταιρείες.

Εάν κριθεί ότι έχει σημειωθεί ένα “πιστωτικό γεγονός”, ωστόσο, αυτό θα προκαλέσει αυτόματα μια σειρά αναγκαστικών πληρωμών σε πιστωτές, δίνοντας το δικαίωμα στους περισσότερους εξ όσων διακρατούν κρατικά ομόλογα της Αργεντινής να ζητήσουν την επιστροφή των χρημάτων τους άμεσα.

Έστω και μια βραχυχρόνια κήρυξη στάσης πληρωμών θα αύξανε δραματικά το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις της Αργεντινής, θα ενέτεινε την πίεση στο πέσο, θα εκμηδένιζε τα αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα (29 δισ. δολάρια) και θα εκτόξευε τον πληθωρισμό ακόμη πιο ψηλά.

Η πρόεδρος Κίρσνερ αναμένεται να εκφραστεί για το θέμα νωρίς σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδος).