Το αργό τανγκό της Αργεντινής με τη χρεοκοπία

Επίσημο γεγονός αποτελεί πλέον η χρεοκοπία της Αργεντινής, η δεύτερη τα τελευταία 12 χρόνια.

Ο Αμερικανός δικαστικός διαμεσολαβητής στην υπόθεση χρέους της Αργεντινής, Ντάνιελ Πόλακ, δήλωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης ότι δεν επετεύχθη συμφωνία ανάμεσα στην Αργεντινή και τα hedge funds, και “η Δημοκρατία της Αργεντινής σύντομα θα βρίσκεται σε επικείμενη αδυναμία πληρωμής”.

Ο Πόλακ πρόσθεσε ότι η αδυναμία πληρωμής “δεν αποτελεί μία απλή, τεχνική κατάσταση, αλλά ένα αληθινό και οδυνηρό γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στους ανθρώπους”.

“Οι πολίτες της Αργεντινής θα είναι το πραγματικό και απόλυτο θύμα”, είπε. “Οι πλήρεις συνέπειες της αθέτησης δεν είναι προβλέψιμες, αλλά σίγουρα δεν είναι θετικές”, τόνισε.

Νωρίτερα, ο οίκος αξιολόγησης S&P κήρυξε την Αργεντινή σε κατάσταση “επιλεκτικής χρεοκοπίας”, κι ενώ ακόμα οι διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του χρέους της χώρας στη Νέα Υόρκη βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Ένα σχέδιο της τελευταίας στιγμής για την εξαγορά από εμπορικές τράπεζες της Αργεντινής του μη εξυπηρετούμενου χρέους που διατηρούν τα hedge funds, προκειμένου να αποφευχθεί μια χρεοκοπία, κατέρρευσε, σύμφωνα με πηγές του τραπεζικού τομέα και της χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής, Άξελ Κισίλοφ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα δεν έχει αθετήσει τους όρους του χρέους της, επαναλαμβάνοντας ότι έχει αποστείλει τις απαιτούμενες πληρωμές στα μέλη της διοίκησης των τραπεζών. Ωστόσο, η προθεσμία για τη διευθέτηση του χρέους εξέπνευσε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (στις 7 το πρωί ώρα Ελλάδος), γεγονός που σημαίνει ότι πρακτικά η Αργεντινή βρίσκεται σε καθεστώς χρεοκοπίας.

Μετά την εξέλιξη αυτή, αυξάνονται οι πιθανότητες επιδείνωσης της οικονομικής ύφεσης εφέτος. Ακόμα και μία σύντομη χρεοκοπία θα αυξήσει το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων, θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο νόμισμα της χώρας, θα εξαντλήσει τα μειωμένα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας και θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό της χώρας, που είναι από τους υψηλότερους στον κόσμο, όπως επισημαίνει το Reuters.

Πάντως, οι συνέπειες της χρεοκοπίας σε πολύ μεγάλο βαθμό θα περιοριστούν στο εσωτερικό της χώρας, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι απομονωμένη από τις διεθνείς αγορές, κι έτσι ο κίνδυνος μετάδοσης είναι εξαιρετικά περιορισμένος.