Με άνοδο στις τιμές ενέργειας απειλεί η Ρωσία μετά τις κυρώσεις

Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα ότι και οι νέες κυρώσεις που τις επιβλήθηκαν για το χειρισμό της κρίσης στην Ουκρανία, πλήττουν τον κλάδο της ενέργειας και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα άνοδο των τιμών στην Ευρώπη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ασκεί "μια πολιτική υπαγορευόμενη από την Ουάσινγκτον". Οι κυρώσεις "θα έχουν μοιραία ως αποτέλεσμα μια άνοδο των τιμών στην αγορά της ενέργειας στην Ευρώπη" αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Το να τίθενται εμπόδια στη συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα-κλειδί της ενέργειας" από μέρους της ΕΕ αποτελεί ένα "απερίσκεπτο και ανεύθυνο μέτρο" από μέρους των Βρυξελλών, επισημαίνεται ακόμη στην ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας.

Εξάλλου, το ρωσικό ΥΠΕΞ επέκρινε —σε ασυνήθιστα οξύ τόνο— την πολιτική της ΕΕ. "Η πολιτική της ΕΕ δεν βασίζεται πλέον σήμερα σε επαληθευμένα γεγονότα, αλλά υπαγορεύεται από την Ουάσινγκτον", υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση, στην οποία διατυπώνεται ακόμη η εκτίμηση πως αυτές οι "αντιρωσικές κυρώσεις" καταδεικνύουν "την ανικανότητα της ΕΕ να διαδραματίσει έναν αυτόνομο ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις".