Σχέδιο της τελευταίας στιγμής ετοιμάζουν οι τράπεζες της Αργεντινής

Ένα σχέδιο της τελευταίας στιγμής για να αποφευχθεί η νέα χρεοκοπία της χώρας επεξεργάζονται οι τράπεζες της Αργεντινής, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Τα μέλη της τραπεζικής ένωσης της Αργεντινής (Adeba), μετά από μία έκτακτη συνεδρίαση, φέρονται να αποφάσισαν να προσφέρουν μία εγγύηση 250 εκατομμυρίων δολαρίων, ως μέτρο για να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Με άλλα λόγια, οι τράπεζες της χώρας προσφέρονται να αναλάβουν την αποπληρωμή των πιστωτών που αρνούνται να υπαχθούν σε αναδιάρθρωση του χρέους, εξαιτίας των οποίων κινδυνεύει να χρεοκοπήσει η χώρα, και σε αντάλλαγμα θα καλέσουν τα hedge funds να ζητήσουν από τον δικαστή Τόμας Γκριέσα να αναστείλει την απόφασή του για απαγόρευση αποπληρωμής του αναδιαρθρωμένου χρέους, αν δεν πληρωθούν επίσης και τα hedge funds.

Πάντως, δεν είναι σαφές αν το σχέδιο αυτό στηρίζεται από όλες τις τράπεζες της χώρας. “Υπάρχει μία αναταραχή εντός της Adeba”, δήλωσε άτομο με γνώση της κατάστασης στη Wall Street Journal, επισημαίνοντας πως ο πρόεδρος μίας από τις τράπεζες πήρε την πρωτοβουλία να προσπαθήσει να οργανώσει το σχέδιο, χωρίς να αποσπάσει σαφή έγκριση από τις άλλες τράπεζες.

Άλλη πηγή ανέφερε πως η ιδέα της Adeba είναι να αγοράσουν οι τράπεζες τις απαιτήσεις των πιστωτών σε τρεις δόσεις, και σε αντάλλαγμα να ζητήσουν από την κυβέρνηση να τις αποζημιώσει με ομόλογα, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για τη διευθέτηση του χρέους της Αργεντινής εκπνέει σήμερα, Τετάρτη, και αν δεν επιτευχθεί διακανονισμός με τα hedge funds, η χώρα θα οδηγηθεί στη δεύτερη χρεοκοπία της μέσα σε λιγότερα από 15 χρόνια.