Μάχη με το χρόνο για να γλιτώσει η Αργεντινή τη χρεοκοπία

Λιγότερες από 24 ώρες απομένουν πριν εκπνεύσει η προθεσμία για τη διευθέτηση του χρέους της Αργεντινής προς τα hedge funds που αρνήθηκαν την αναδιάρθρωσή του το 2002, μετά την παρέλευση της οποίας, αν δεν έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των hedge funds, η χώρα θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερα από δεκαπέντε χρόνια.

Ο χρόνος κυλάει εις βάρος της κυβέρνησης της Αργεντινής, που καλείται είτε να επεξεργαστεί μια συμφωνία με τους ομολογιούχους ανταλλαγής και να τους αποπληρώσει το χρέος της, ή να επιτρέψει μια επιλεκτική χρεοκοπία.

Το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκε μία ιστορική συνάντηση μεταξύ ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων της Αργεντινής και των δανειστών της, με τις διαφορές ωστόσο να παραμένουν άλυτες, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός δικαστικός διαμεσολαβητής Ντάνιελ Πόλακ, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να υπάρξει και σήμερα μία συνάντηση της τελευταίας στιγμής.

"Διακόπτουμε τη συνάντησή μας για ένα διάλειμμα μέχρι αύριο, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη την ώρα που θα επαναληφθούν οι συνομιλίες. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλη τη σοβαρότητα που επιβάλλεται για το θέμα αυτό", δήλωσε στον Τύπο ο Αργεντινός υπουργός Οικονομίας, Άξελ Κισίλοφ, ο οποίος μετέβη εσπευσμένα στη Νέα Υόρκη προερχόμενος από το Καράκας της Βενεζουέλας, ώστε να συμμετάσχει στη συνάντηση.

"Εργαζόμαστε σκληρά", απάντησε ο υπουργός όταν ρωτήθηκε για τη συνάντηση που διήρκησε 12 ώρες.