Αργεντινή: Νέο αίτημα αναστολής της πληρωμής πιστωτών

Νέο αίτημα αναστολής της πληρωμής πιστωτών της υπέβαλε η Αργεντινή σε αμερικανικό δικαστήριο, λίγες ημέρες πριν από την καταληκτική προθεσμία της 30ης Ιουλίου, οπότε θα αντιμετωπίσει μία νέα χρεοκοπία αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές της.

Το αίτημα αφορά την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης που έλαβε τον Ιούνιο, με την οποία καλούσε την κυβέρνηση της χώρας να πληρώσει 1,33 δισ. δολάρια συν τους τόκους στους κατόχους ομολόγων της που δεν είχαν δεχθεί το «κούρεμά» τους, καθώς αναζητά μία «συνολική λύση».

Η Αργεντινή επανέλαβε στο αμερικανικό δικαστήριο το επιχείρημά της, ότι δεν πρέπει να επιτραπεί σε όσους δεν δέχθηκαν το κούρεμα των ομολόγων της να θέσουν σε κίνδυνο τις προηγούμενες αναδιαρθρώσεις χρέους της.

 Οι απαιτήσεις των πιστωτών της Αργεντινής που δεν δέχθηκαν την αναδιάρθρωση των ομολόγων τους 9 (με επικεφαλής τα επενδυτικά ταμεία Elliott Management's NML Capital και Aurelius Capital Management), ανέρχεται σε 20 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Μπουένος 'Αιρες.

Δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που η χώρα υποβάλει το αίτημα της αναστολής, καθώς το είχε απορρίψει προηγούμενος ο δικαστής της Νέας Υόρκης κ. Τόμας Γκρίζα.

Η Αργεντινή επιχείρησε τον περασμένο μήνα να καταβάλει το ποσό των 539 εκατ. δολαρίων στους πιστωτές της με «κουρεμένα» ομόλογα που έληγαν στις 30 Ιουνίου, αλλά ο Γκρίζα το θεώρησε παραβίαση της απόφασής του και κάλεσε την τράπεζα Bank of New York Mellon να επιστρέψει τα χρήματα. Έως τις 30 Ιουλίου ισχύει περίοδος χάριτος 30 ημερών και στη συνέχεια η Αργεντινή θα κηρυχθεί σε χρεοκοπία, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές. Το Μπουένος 'Αιρες δήλωσε ότι συνεχίζει να συμμετέχει σε συζητήσεις για διευθέτηση της διαφοράς που διεξάγει ο μεσολαβητής Ντάνιελ Πόλακ που διόρισε το δικαστήριο της Νέας Υόρκης.