Προς νέα χρεοκοπία οδεύει η Αργεντινή;

Τη δικαστική απόφαση που αναγκάζει την κυβέρνηση της Αργεντινής να πληρώσει τα hedge funds, τα οποία, μετά τη χρεοκοπία της χώρας το 2001, αρνήθηκαν την αναδιάρθρωση των χρεών της χώρας, επιβεβαίωσε το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση την Αργεντινή, που απειλείται από μία νέα χρεοκοπία.

Οι δικαστές απέρριψαν την έφεση της Αργεντινής κατά της απόφασης, δικαιώνοντας εκ νέου τα hedge funds, που αρνήθηκαν να “κουρέψουν” το χρέος της χώρας απέναντί τους στο 30% της αξίας του.

Έτσι, η Αργεντινή τώρα καλείται να εξοφλήσει πρώτα το χρέος της προς τα hedge funds, και κατόπιν να ασχοληθεί με την εξυπηρέτηση του αναδιαρθρωμένου χρέους της, κάτι που η κυβέρνηση της χώρας έχει ξεκαθαρίσει πως δεν είναι εφικτό, καθώς δεν μπορεί πρακτικά να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο σενάριο, ενώ θεωρητικά θα μπορούσε να διεκδικήσει ένα συμβιβασμό με τα hedge funds, προοπτική, που μέχρι τώρα η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά να κάνει.

Το χρέος της λατινοαμερικανικής χώρας προς τα hedge funds μπορεί να φτάνει ως και τα 15 δισ. δολάρια, ενώ το αναδιαρθρωμένο χρέος της ανέρχεται στα 24 δισ. δολάρια. Η NML Capital, που είναι ένα από τα εν λόγω hedge funds, υποστήριξε στο δικαστήριο πως η Αργεντινή έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει τα χρέη της, αν το θελήσει.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Αργεντινής, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, δεν αποκλείεται να οδηγηθεί σε νέα χρεοκοπία εξαιτίας της απόφασης, η οποία μπορεί να συμβεί ακόμα και σε δύο εβδομάδες, στις 30 Ιουνίου, όταν η Αργεντινή θα κληθεί να καταβάλει 13 δισ. δολάρια. Σύμφωνα, μάλιστα, με έγγραφο που διέρρευσε τον περασμένο μήνα σε αργεντίνικη ιστοσελίδα, οι δικηγόροι της χώρας συνιστούσαν στάση πληρωμών και άμεση αναδιάρθρωση, σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριπτε την έφεση, όπως και έγινε.