Η κρίση στην Ουκρανία φέρνει τη Λιθουανία πιο κοντά στο ευρώ

Η Βουλή και η κυβέρνηση της Λιθουανίας ενέκριναν σήμερα οριστικά το νόμο ο οποίος αφορά στην ένταξη την προσεχή χρονιά της χώρας στην Ευρωζώνη, μια εξέλιξη η οποία αναμένεται να ενισχύσει την ολοκλήρωσή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες σχετικά με τη Ρωσία, την πρώην επικυρίαρχό της δύναμή τη σοβιετική εποχή.

Οι 87 από τους 141 βουλευτές του λιθουανικού κοινοβουλίου τάχθηκαν υπέρ αυτού του νόμου, ο οποίος προσδιορίζει μεταξύ άλλων τους όρους και τις προϋποθέσεις της ένταξης, καθώς και τους κανόνες για τον τρόπο αναγραφής των τιμών κατά την διάρκεια της διαδικασίας.

“Μια βαθύτερη ολοκλήρωση ενισχύει την ασφάλεια της χώρας μας, αυξάνει την πολιτική βαρύτητα της Λιθουανίας στην Ευρώπη και στη διεθνή σκηνή”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας Αλγκίρντας Μπουτκεβίτσιους.

Η Λιθουανία, το νόμισμα της οποίας, το λίτας, έχει συνδεθεί με το ευρώ, έχει ισχυρές πιθανότητες να επιτύχει ως το 2015 όλα τα κριτήρια του Μάαστριχτ, σύμφωνα με οικονομολόγους.

Φοβούμενο μεγάλες αυξήσεις των τιμών, το 49% των Λιθουανών πάντως δηλώνει αντίθετο στην ένταξη της χώρας στο ευρώ, έναντι ενός 40% των πολιτών που τάσσεται υπέρ της κίνησης αυτής, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρομέτρου που είναι διαθέσιμη για το θέμα αυτό (από το Νοέμβριο του 2013).