Guardian: Οι Έλληνες κατηγορούν το Βερολίνο για τη λιτότητα

“Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ καθώς η οργή κατά των Βρυξελλών εντείνεται”, είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας Guardian, που χαρακτηρίζει “μεγάλο ορόσημο” την ανάληψη της προεδρίας από μία χώρα της οποίας η παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από ένα χρόνο κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη ήταν.

“Ακόμα και τώρα, τέσσερα χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους που έμελλε να γίνει η χειρότερη κρίση της Ευρώπης μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, υπάρχει σκεπτικισμός για το αν η Αθήνα θα αντέξει”, σημειώνεται στο άρθρο, που κάνει αναφορά και στην τρομοκρατική επίθεση έξω από το σπίτι του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα.

“Οι κάλυκες που βρέθηκαν στο σημείο αντικατοπτρίζουν τα αισθήματα ενός λαού που κατηγορεί το Βερολίνο για τα χρόνια της βαριάς λιτότητας – το αντίτιμο για τη χορήγηση περισσότερων από 240 δισ. ευρώ σε επείγοντα δάνεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Ο φόβος της κοινωνικής αναταραχής δεν είναι ποτέ μακριά”, επισημαίνεται.

Στο άρθρο παρατίθενται και δηλώσεις του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος μεταξύ άλλων σχολιάζει την “ειρωνεία” του να αναλαμβάνει η Ελλάδα την προεδρία μεταξύ άλλων και της... Γερμανίας. “Η ειρωνεία έγκειται στο γεγονός ότι η αρχή της θεσμικής ισότητας [...] καταρρέει. Κάποιες χώρες αποφασίζουν και κάποιες χώρες εκτελούν”.