Υπέρ των μακροχρόνιων συμβολαίων LNG τάσσεται ο πρόεδρος της MITSUI

Η Mitsui & Co, η μεγαλύτερη Ιαπωνική εμπορική εταιρεία ενέργειας, διαθέτει 9 ενεργά έργα LNG και μεγάλες φιλοδοξίες για περισσότερα, υπό την ενίσχυση των εκτιμήσεων για τη ζήτηση σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ιδιαίτερα στην Ασία.

Ενώ η Mitsui προτίθεται να είναι ευέλικτη από την άποψη της τιμολόγησης, των προορισμών και των ποσοτήτων, η βασική δομή των μακροχρόνιων συμβάσεων LNG που συνδέονται με την τιμή του πετρελαίου ‘θα παραμείνει σταθερή’ σε όλη τη βιομηχανία LNG, σύμφωνα με τον Masami Iijima, ο οποίος αναφέρει ότι αφενός οι εταιρείες αερίου και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αναζητούν σταθερές πηγές εφοδιασμού για το μέλλον και αφετέρου τα ενεργειακά έργα απαιτούν μεγάλες επενδύσεις, και χωρίς μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις των καταναλωτών, αυτές δε μπορούν να επιτευχθούν. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν πρόκειται να αλλάξει δραματικά.

Η προσπάθεια των υπεύθυνων χάραξης της πολιτικής στην Ιαπωνία να μειώσουν την εξάρτηση από τα συμβόλαια που έχουν βάση το πετρέλαιο, βύθισε το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας ακόμα πιο βαθιά στην ύφεση, μετά την κρίση στη Φουκουσίμα και το κλείσιμο πυρηνικών αντιδραστήρων το Μάρτιο του 2011, με τον Υπουργό Οικονομίας της χώρας να περιγράφει το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος (μετά και την αποδυνάμωση του γιεν) ως ‘αβάσταχτο βάρος’ για την Ιαπωνία.

Το σύνολο που δαπανήθηκε για εισαγωγές LNG στο πρώτο μισό του τρέχοντος δημοσιονομικού έτους, μεγάλο μέρος του οποίου σε ‘μακροχρόνιους’ προμηθευτές από τη Μαλαισία, Αυστραλία, Μπρουνέι και Κατάρ, ανήλθε σε $33 δις (σχεδόν διπλάσιο της αντίστοιχης περιόδου τρία χρόνια πριν).

Πολλοί εισαγωγείς στην Ιαπωνία δυσανασχέτησαν με το γεγονός ότι πληρώνουν σχεδόν το πενταπλάσιο της τιμής του αμερικανικού αερίου που έχει βάση το δείκτη Henry Hub (διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα λόγω της αυξημένης παραγωγής σχιστολιθικού αερίου).

Ο Iijima αναμένει ότι spot και βραχυπρόθεσμες συναλλαγές LNG θα αυξηθούν από το ¼ της συνολικής κατανάλωσης, στο 1/3 των μακροχρόνιων, καθώς οι αγοραστές θα επωφεληθούν από τις χαλαρότερες συμβάσεις νέων έργων LNG, όπως αυτό της Mitsui στη Μοζαμβίκη. Εν τω μεταξύ, το premium στην Ασία δεν πρόκειται να διαρκέσει, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Τέλος αναφέρει ότι οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ο δείκτης Henry Hub πρόκειται να αυξηθεί στα $ 7-8/mBtu, από τα $ 3.70/mBtu που βρίσκεται τώρα.