Προειδοποιήσεις από ΔΝΤ για το όριο του χρέους των ΗΠΑ

Την εκτίμηση ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα “τρέξει” με ρυθμό 2,9% το 2013 και θα επεκταθεί κατά 3,6% το 2014 διατυπώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

H εκτίμηση του ΔΝΤ είναι αναθεωρημένη επί τα χείρω, καθώς στις προβλέψεις που είχε δημοσιοποιήσει το Ταμείο τον προηγούμενο Ιούλιο εκτιμούσε αύξηση του παγκοσμίου ΑΕΠ κατά 3,2% εφέτος και κατά 3,8% το 2014.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του ΔΝΤ, το ΑΕΠ των ανεπτυγμένων οικονομιών αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,2% το 2013 και κατά 2% το 2014. Για τις ΗΠΑ το ΔΝΤ αναμένει εφέτος ανάπτυξη 1,6%, ήτοι 0,1% μικρότερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις και περαιτέρω επέκταση του ΑΕΠ κατά 2,6% το 2014 (έναντι αρχικής εκτίμησης 2,8%). Για την Ευρωζώνη το Ταμείο αναμένει φέτος ύφεση της οικονομίας κατά 0,4% σε μέσα επίπεδα, έναντι αρχικής εκτίμησης για ύφεση 0,5% και προβλέπει ανάπτυξη το 2014 με ρυθμό 1%.

Ειδικά στην Γερμανία, το ΔΝΤ αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% εφέτος και κατά 1,4% το 2014. Για την Ιαπωνία το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη κατά 2% φέτος και κατά 1,2% το επόμενο έτος. Για την Κίνα το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη κατά 7,6% φέτος και κατά 7,3% το επόμενο έτος.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ, μιλώντας πριν λίγο από την Ουάσιγκτον, τόνισε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε φάση μετάβασης, με τις προηγμένες οικονομίες να ενισχύονται σταδιακά και τις αναδυόμενες οικονομίες να επιβραδύνονται, πιεζόμενες μεταξύ άλλων και από τις αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Ο ίδιος τόνισε πως το δημόσιο χρέος και σε ορισμένες περιπτώσεις και το ιδιωτικό χρέος παραμένουν πολύ υψηλά, επηρεάζοντας τη δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Ο Μπλανσάρ προειδοποίησε ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει στο επίκεντρο των γεγονότων και υπογράμμισε ότι οι πολιτικές διαμάχες γύρω από την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους των ΗΠΑ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόσθετη “αβεβαιότητα”.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου χαρακτήρισε ως “μεγάλη είδηση” το γεγονός ότι η ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες επιβραδύνθηκε περισσότερο από ό, τι είχε προβλεφθεί. Ο ίδιος υποστήριξε ότι αυτή η επιβράδυνση οφείλεται τόσο στον οικονομικό κύκλο, όσο και στην μείωση της παραγωγικής δυναμικής, ωστόσο αντανακλάται σε διαφορετικό βαθμό στη Ρωσία και τη Νότια Αφρική, από ότι στην Κίνα και την Ινδία.

Ειδικά για τις οικονομίες αυτές, επεσήμανε ότι οι πιθανές επιπτώσεις από την αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων των ΗΠΑ θα είναι σημαντικές, καθώς είναι πιθανό να οδηγήσει σε επαναπατρισμό κεφαλαίων. Ιδιαίτερα εκτεθειμένες αναμένεται να είναι οι χώρες που έχουν ασθενής δημοσιονομικές θέσεις και υψηλό πληθωρισμό.

Καταλήγοντας, ο Μπλανσάρ επεσήμανε πως η αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι ακόμη υπό διαμόρφωση και η μελλοντική του μορφή είναι ακόμα ασαφής. “Τα θέματα αυτά θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας για πολλά χρόνια στο μέλλον”, τόνισε χαρακτηριστικά.