Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την συμφωνία με τον Καναδά – Εκτός η φέτα

Οι αντίπαλοί της αναφέρονται στη CETA ως τον Δούρειο Ίππο των ΗΠΑ για να εισβάλουν στην ευρωπαϊκή αγορά

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα με ισχυρή πλειοψηφία τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στη Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά (CETA), έπειτα από έντονη διαμάχη. Η έκθεση της Επιτροπής Εμπορίου την οποία εισηγήθηκε ο Λεττονός συντηρητικός (ΕΛΚ) Αρτις Πάμπρικς εγκρίθηκε με 408 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 33 αποχές.

Με τη θετική αυτή ψήφο, μεγάλο μέρος του κειμένου θα τεθεί σύντομα σε ισχύ προσωρινά, μέχρι την επικύρωση της συμφωνίας από το σύνολο των εθνικών και τοπικών κοινοβουλίων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διαδικασία που θα πάρει χρόνια.

Η CETA (ΣΟΕΣ) ως αναγνωρισμένη ως «μεικτή» συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί και από τα εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια. Πολλοί ευελπισθούν να μπορέσει να μπει σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου.

Για τους υποστηρικτές της CETA (ΣΟΕΣ, Συνολική Οικονομική Εμπορική Συμφωνία), πρόκειται για «συμφωνία-ορόσημο» ενώ για τους πολέμιους όπως η Μαρίν Λεπέν πρόκειται για «πραξικόπημα».

Τι αλλάζει με τη CETA (ΣΟΕΣ)

Εμπορευματικές συναλλαγές:

Από την πρώτη μέρα εφαρμογή, η ΣΟΕΣ θα καταργήσει σχεδόν όλους τους υφιστάμενους δασμούς ύψους 400 εκατ ευρώ για τα προϊόντα που προέρχονται από την ΕΕ. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένοι περιορισμοί στην ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά για ορισμένα γεωργικά προϊόντα, δημόσιες υπηρεσίες, οπτικοακουστικές υπηρεσίες και στον τομέα των μεταφορών.

Ορισμένα γεωργικά προϊόντα που θεωρούνται ευαίσθητα, είτε θα υπόκεινται σε ποσοστώσεις ( γαλακτοκομικά), είτε θα αποκλείονται πλήρως ( πουλερικά και αυγά). 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Στη συμφωνία ΕΕ- Καναδά, η φέτα δεν είναι στη λίστα των τυριών ΠΟΠ

Εκτός από τη μείωση των δασμών, προβλέπεται η αμοιβαία αναγνώριση των αποκαλούμενων «πιστοποιητικών αξιολόγησης της συμμόρφωσης» για ένα ευρύ φάσμα προϊόντων που θα συμβάλλει στην μείωση του κόστους για τους παραγωγούς.

Το εμπόριο στον τομέα υπηρεσιών:

Καλύτερη πρόσβαση στην αγορά για τους ευρωπαίους παρόχους υπηρεσιών σε πολλούς τομείς, θαλάσσιες υπηρεσίες, τηλεπικοινωνίες και μηχανική έως περιβαλλοντικές υπηρεσίες και λογιστική.

Δημόσιες συμβάσεις:

Ο Καναδάς ανοίγει τους δημόσιους διαγωνισμούς του στις επιχειρήσεις της ΕΕ που θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν πρόσφορες για την παροχή αγαθών και υπηρεσιών όχι μόνο σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο επαρχιών και δήμων του Καναδά.

Προστασία γεωγραφικών ενδείξεων:

Ο Καναδάς συμφώνησε να εγγυηθεί την προστασία σε περισσότερες από 140 ευρωπαϊκές γεωγραφικές ενδείξεις επισιτικών προϊόντων και ποτών, σε ισοδύναμο επίπεδο με αυτό που παρέχεται στην ΕΕ.

Οι ρήτρες για βιώσιμη ανάπτυξη συμπεριελήφθηκαν στη συμφωνία με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος.

Επενδύσεις:

Η ΣΟΕΣ θεσπίζει το νέο σύστημα Επενδυτικών Δικαστηρίων για την επίλυση των διαφορών επενδυτή-κράτους, που παρουσίασε η Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2015 και το οποίο έγινε αποδεκτό από την καναδική κυβέρνηση. Το νέο σύστημα εγγυάται το δικαίωμα των κυβερνήσεων της ΕΕ να προβαίνουν προς το συμφέρον των πολιτών τους, ενώ καθιστά επίσης δικαιότερη και διαφανέστερη την επίλυση τυχόν επενδυτικών διαφορών.

Στον τομέα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης:

Η Συμφωνία θα ενισχύσει τη διμερή συνεργασία ΕΕ- Καναδά σε ένα ευρύ φάσμα μη εμπορικών θεμάτων όπως : η εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφάλειας , η καταπολέμηση της τρομοκρατίς και του οργανωμένου εγκλήματος, η αειφόρος ανάπτυξη, η έρευνα και ο πολιτισμός.

Οι αντιδράσεις

Την ώρα της ψηφοφορίας, δεκάδες αντίπαλοι της συμφωνίας διαδήλωσαν μπροστά στην είσοδο του κτιρίου στο Στρασβούργο.

Ντυμένοι με άσπρες φόρμες εργασίας και με μάσκες στο πρόσωπο, σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα, εμποδίζοντας την προσβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

«Αν πείτε ναι στη CETA, ποδοπατείτε τον λαό», έγραφε ένα πανό, ενώ σε άλλα ήταν γραμμένα συνθήματα, όπως «Διάλυση της δημοκρατίας; Εκτός συζήτησης!», και «Όσο περισσότερο επιμένετε, τόσο περισσότερο θα αντιστεκόμαστε».

Λίγα μέτρα πιο μακριά η μη κυβερνητική οργάνωση Friends of the Earth είχε τοποθετήσει έναν φουσκωτό Δούρειο Ίππο με αναρτημένο πάνω του ένα πανό που γράφει «Σταματήστε τη CETA».

Συχνά οι αντίπαλοί της αναφέρονται στη CETA ως τον Δούρειο Ίππο των ΗΠΑ για να εισβάλουν στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ακτιβιστές της Greenpeace περνούσαν με φουσκωτές βάρκες κατά μήκος του ποταμού που περνά μπροστά από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταγγέλλοντας την «τοξική» συμφωνία.