Δήλωση-παρέμβαση από Σουλτς: Αν ψηφίσετε “όχι”, να βρείτε άλλο νόμισμα

Μία εμπρηστική και παρεμβατική συνέντευξη – σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τουσκ και τον Φρανσουά Ολάντ – έδωσε σε γερμανικό ραδιόφωνο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος δήλωσε ότι σε περίπτωση που επικρατήσει σήμερα το «όχι» στο δημοψήφισμα, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση νέου νομίσματος.

Αν και τα τελευταία 24ωρα υπήρξε μια αναδίπλωση των Ευρωπαίων αξιωματούχων - με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ξεκαθαρίζει ότι το δημοψήφισμα δεν σημαίνει ναι ή όχι στο ευρώ και ο Ολάντ να διαβεβαιώνει ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα συνεχιστούν κανονικά, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα – ο Μάρτιν Σουλτς έκανε σήμερα την πιο αυστηρή... προειδοποίηση για τις συνέπειες ενός «όχι» στο δημοψήφισμα. 

Μιλώντας στο Deutschlandfunk, ο Σούλτς είπε χαρακτηριστικά: "Αν οι Έλληνες πουν 'όχι', θα πρέπει να εισάγουν άλλο νόμισμα, γιατί το ευρώ δεν θα είναι πλέον διαθέσιμο ως μέσο πληρωμής".  "Την στιγμή που κάποιος πάει σε νέο νόμισμα, βγαίνει από την ευρωζώνη. Γιαυτό ελπίζω ότι ο λαός δεν θα ψηφίσει ''όχι'' σήμερα" υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το Reuters. 

Ωστόσο, σε άλλη συνέντευξη του που δημοσιοποίηθηκε αργότερα στην γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, ο Σουλτς εμφανίστηκε εμφανώς πιο διαλλακτικός και δήλωσε ότιοι Βρυξέλλες "δεν θα εγκαταλείψουν" τους Έλληνες και θα μπορούσαν να χορηγήσουν στην Αθήνα έκτακτες πιστώσεις, έστω κι αν το σημερινό δημοψήφισμα καταλήξει σε ένα "όχι".

"Δεν θα εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους στην Ελλάδα" όποια κι αν είναι η έκβαση της σημερινής ψηφοφορίας”, διαβεβαίωσε ο γερμανός πρόεδρος του Ευρωαπικού κοινοβουλίου.

"Ίσως να πρέπει να χορηγήσουμε έκτακτες πιστώσεις στην Αθήνα ώστε οι δημόσιες υπηρεσίες να συνεχίσουν να λειτουργούν και οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη να λάβουν τα χρήματα που είναι απαραίτητα για να επιβιώσουν", πρόσθεσε, "υπάρχουν στις Βρυξέλλες κεφάλαια που μπορεί να κινητοποιηθούν γι' αυτό". 

"Η κυβέρνηση στην Αθήνα οδήγησε τη χώρα σε ένα αδιέξοδο και ο κόσμος δεν μπορεί να κάνει τίποτε γι' αυτό, θα τους βοηθήσουμε", εξήγησε. 

Όμως τέτοεις έκτακτες αρωγές "δεν αποτελούν μια λύση διαρκείας", προειδοποίησε ο γερμανός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Πριν τρεις ημέρες, σε δηλώσεις του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, Ο Σουλτς εξέφρασε ξεκάθαρα την ελπίδα να αναλάβει μια "κυβέρνηση τεχνοκρατών" στην Ελλάδα και να δοθεί τέλος στην "εποχή ΣΥΡΙΖΑ" σε περίπτωση νίκης του "ναι" στο δημοψήφισμα της Κυριακής, .