Σόιμπλε: Δεν βλέπω νέα βοήθεια προς την Ελλάδα πριν τις 20 Ιουλίου

Δεν είναι "ξεκάθαρο αν θα ήταν δυνατόν" να συμφωνηθεί μια βοήθεια προς την Ελλάδα πριν τις 20 Ιουλίου, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γερμανία. Να σημειωθεί ότι ο κ. Σόιμπλε έκανε λόγο για "νέα βοήθεια" δηλαδή όχι επέκταση της υπάρχουσας συμφωνίας που έληξε τα μεσάνυχτα. 

Η 20η Ιουλίου είναι άλλη μια κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα καθώς θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα προς την ΕΚΤ ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

ΔΕΙΤΕ: Πόσα χρωστάει η Ελλάδα στους δανειστές της

"Δεν θα κάνω καμία πρόβλεψη επ' αυτού" είπε ο κ. Σόιμπλε αλλά ξεκαθάρισε πως "είμαστε ανοικτοί σε ο,τιδήποτε". 

Όπως είπε η νομική κατάσταση πλέον είναι εντελώς διαφορετική και "πρέπει αν είναι αναγκαίο και έχουμε κάθε διάθεση να γίνει αυτό να καταρτίσουμε ένα εντελώς νέο πρόγραμμα υπό εντελώς διαφορετικούς όρους". 

Σχολιάζοντας τη νέα πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε πως η νέα πρόταση "δεν προσφέρει καμία σαφήνεια" για τις προθέσεις της Ελλάδας και πως η πρόταση "δεν είναι βάση" για "σοβαρές διαπραγματεύσεις" μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για την ώρα.

"Πρώτα η Ελλάδα πρέπει να είναι ξεκάθαρη για το τι θέλει" είπε ο κ. Σόιμπλε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ακόμη ότι με την εκπνοή του δεύτερου προγράμματος δημιουργείται μια νέα κατάσταση και οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα θα πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο του ESM.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να δεχθούν ή να απορρίψουν την συμφωνία διότι δεν υπάρχει πλέον και δεν υπήρχε ποτέ.