Λύση ερήμην για την Ελλάδα στη G7 με δούρειο ίππο τις ΗΠΑ

Και στο τραπέζι της G7 θα τεθεί το ελληνικό ζήτημα αν και ερήμην της άμεσα ενδιαφερόμενης... Ελλάδας. Την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group, στη Δρέσδη, στη σύνοδο των 7 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου, το ζήτημα μιας οριστικής λύσης για την Ελλάδα θα τεθεί επί τάπητος, με δούρειο ίππο τις ΗΠΑ.

Ήδη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε από τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου, να μεσολαβήσει, θέτοντας το ζήτημα και πιέζοντας τους "σκληρούς" της διαπραγμάτευσης, τόσο από την ΕΕ και την Ευρωζώνη, όσο και από το ΔΝΤ για λύση.

Οικοδεσπότης της συνόδου θα είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και θα συμμετέχουν οι ομόλογοι του από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιαπωνία. Εκπρόσωπος της ΕΕ θα είναι ο Ντόναλντ Τουσκ, της Κομισιόν ο Πιερ Μοσκοβισί και της ΕΚΤ ο Μάριο Ντράγκι. Παράλληλα, θα μετέχουν και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία και γνωστοί οικονομολόγοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση των G7 σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών γίνεται για να εξεταστεί η παγκόσμια οικονομική κατάσταση, επτά χρόνια μετά την κρίση του 2008, και αναμένεται να τονιστούν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για μία νέα έξαρση της οικονομικής κρίσης από ένα ενδεχόμενο ελληνικό "ατύχημα".

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε χθεσινές του δηλώσεις παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα θα τεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων, παρά το γεγονός ότι οι G7 δεν είναι οι καθ' ύλην αρμόδιοι για το ελληνικό ζήτημα, καθώς "ΗΠΑ, Καναδάς και Ιαπωνία ζητούν να μάθουν ποιες είναι οι εξελίξεις στις ελληνικές διαπραγματεύσεις. 

Πιέσεις ΗΠΑ για την Ελλάδα 

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής πιθανόν θα ασκήσει πιέσεις στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών του κόσμου αυτή την εβδομάδα στη Γερμανία προκειμένου η ΕΕ να καταλήξει σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας με αντάλλαγμα την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων, δήλωσε χθες αξιωματούχος προσκείμενος στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις στο διεθνές πρακτορείο Reuters. 

Αν και επισήμως το ζήτημα της Ελλάδας δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συζητήσεων, τα προβλήματα της χρηματοδότησης και του κρατικού χρέους της είναι πιθανό να συζητηθούν στο περιθώριο της συνόδου, σημείωσαν δύο αξιωματούχοι. 

"Θα ανέμενα πως οι Αμερικανοί θα ασκήσουν πιέσεις στους Ευρωπαίους στη Δρέσδη όσον αφορά την Ελλάδα", είπε ο πρώτος αξιωματούχος. "Οι Αμερικανοί τονίζουν τους γεωπολιτικούς κινδύνους και μας λένε ότι πρέπει να βρούμε μια λύση, ότι πραγματικά δεν μπορούμε να θέτουμε το χώρο του ενιαίου νομίσματος σε κίνδυνο εξαιτίας της Ελλάδας". 

Στους γεωπολιτικούς κινδύνους οι Αμερικανοί περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο η Ελλάδα να στραφεί στη Ρωσία για βοήθεια, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος. "Εάν η Ελλάδα για κάποιο λόγο στρεφόταν στη Ρωσία, και η Μόσχα αναμιγνυόταν περισσότερο, θα μπορούσε να αποκτήσει υπερβολικά μεγάλη επιρροή μέσα στο NATO και στην ΕΕ όσον αφορά τις πολιτικές έναντι της Ρωσίας", εξήγησε ο αξιωματούχος που έσπευσε πάντως να προσθέσει ότι θεωρεί μικρό τον κίνδυνο αυτό, διότι η ρωσική κυβέρνηση αντιμετωπίζει η ίδια μεγάλα οικονομικά προβλήματα. 

Άλλος ένας γεωπολιτικός κίνδυνος, υποστήριξε ο ίδιος αξιωματούχος, είναι η απειλή εξτρεμιστικά κινήματα, εμπνεόμενα από τη Μέση Ανατολή, να εμφανιστούν στην Ελλάδα. "Η συνολική εικόνα στην περιοχή, το έδαφος για την καλλιέργεια εξτρεμισμού, στην Ελλάδα υπάρχει μια ορισμένη παράδοση εξτρεμισμού... υποθέτω ότι αυτό είναι κάτι που ανησυχεί τους Αμερικανούς", είπε ο μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος.