Πώς ο Νίκας έκανε success story το γύρο στην Αμερική

Πώς ο Νίκας έκανε success story το γύρο στην Αμερική

Η διαδρομή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

H ιστορία στον κλάδο των αλλαντικών για την Π.Γ. Νίκας ΑΕΒΕ άρχισε να εκτυλίσσεται το 1966. Ο ιδρυτής της αλλαντοβιομηχανίας Παναγιώτης Νίκας, έχοντας εμπειρία από τη θητεία του ως υπάλληλος σε παντοπωλείο μπήκε στο χώρο της μεταποίησης, διαισθανόμενος την αλλαγή στον τρόπο ζωής, ο οποίος επέβαλε ουσιαστικά τη μακρά συντήρηση των αλλαντικών με σύγχρονα μέσα.

Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης

Μετά από 51 χρόνια πορείας, ο Παναγιώτης Νίκας έβλεπε για την επιχείρηση του - τον περασμένο Ιούλιο -, έχοντας επιτύχει συμφωνία εξυγίανσης με τις τράπεζες, να καταλήγει και εξ’ ολοκλήρου στα χέρια του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, επικεφαλής και ιδρυτή της Chipita μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις. Η εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου στην αλλαντοβιομηχανία, επισφράγιζε το τέλος μίας ολόκληρης εποχής για την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιχείρηση και το πέρασμα σε νέα.

Είχε προηγηθεί η πώληση της Νίκας στη Global Finance του Άγγελου Πλακόπητα το 2003. Κίνηση, η οποία φαίνεται να έφερε σε ευθεία αντιπαράθεση τον αλλαντοβιομήχανο, με το γιο του Γιώργο, ο οποίος διαφώνησε σθεναρά με τη συγκεκριμένη ενέργεια. Ο λόγος ήταν ότι ο ίδιος είχε υποστηρίξει παλαιότερα την πώληση της εταιρείας σε αμερικανική εταιρεία πολυεθνικών συμφερόντων, η οποία προσέφερε περί τα 150 εκατ. ευρώ για την απόκτησή της Νίκας, διαφωνώντας με τον πατέρα του, ο οποίος αρνήθηκε να πουλήσει. Τελικά, η εξαγορά από το επενδυτικό σχήμα Πλακόπητα, απέδωσε λιγότερα από τα μισά χρήματα στην οικογένεια Νίκα. Το ποσό στο οποίο έκλεισε το deal ανήλθε στα 55 εκατ. ευρώ, με το 49,92% του μετοχικού κεφαλαίου να περιέρχεται στην κατοχή της Global Finance.

Μετά την αποχώρηση από τη Νίκας, ο Παναγιώτης Νίκας συνέχισε να επιχειρεί στον κλάδο, μέσω της Λακωνικής Τροφίμων, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας είχε και ο γιος του, Γιώργος, συμμετοχή. Μία εταιρεία, η οποία αντιμετώπισε προβλήματα στην οικονομική της πορεία με μείωση του τζίρου από τα 15 εκατ. ευρώ το 2011, στα 13,5 εκατ. ευρώ το 2012 και ζημίες 596 χιλ. ευρώ και 272 χιλ. ευρώ αντίστοιχα. Επίσης, το 2013 ο τζίρος έφτασε τα 12,7 εκατ. και το 2014 τα 12,8 εκατ. ευρώ με ζημίες το 2014 στα 166 χιλ. ευρώ. Η συγκεκριμένη εταιρεία το 2015 πέρασε στα χέρια της Impala, του Δημήτρη Βιντζηλαίου, επενδυτικό σχήμα, το οποίο είχε εμπλακεί και στην εξαγορά της Nίκας μαζί με τον Θεοδωρόπουλο, στην πορεία όμως αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις .

Μεταξύ άλλων ο Π. Νίκας δραστηριοποιήθηκε στην Οικοφάρμα Πελοποννήσου, στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων, την οποία ίδρυσε μαζί με τους αδελφούς Σπυρόπουλους, Νώντα, Ροβέρτο – πρώην βουλευτή και διευθυντή του ΠΑΣΟΚ - και Γιάννη. Η συγκεκριμένη εταιρεία ωστόσο υπό το βάρος οικονομικών προβλημάτων, αιτήθηκε την υπαγωγή της στις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα, ενώ ο Γιώργος Νίκας, ο οποίος ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου, αποχώρησε οριστικά τον Απρίλιο του 2015.

Ο Μέγας Γύρος και το νέο Greek yogurt

Ο υιός Νίκας, Γιώργος, από την πλευρά του είχε ήδη ξεκινήσει να διαγράφει τη δική του διαδρομή, ιδρύοντας το 2007 την εταιρεία κρεατοσκευασμάτων, Μέγας Γύρος μαζί με το συνέταιρό του, Νίκο Λούστα. Επιχείρηση, η οποία στην Ελλάδα διαθέτει εγκαταστάσεις παραγωγής και επεξεργασίας κρέατος, στον Ασπρόπυργο. Το όραμα των δύο επιχειρηματιών ήταν και είναι να κάνουν το γύρο, το νέο greek yogurt που θα κατακτήσει τις αγορές σε Αμερική, Καναδά, Ευρώπη, Παναμά και Μέση Ανατολή. Διαβλέποντας το κενό που υπήρχε, κινήθηκαν από κοινού εγκαίρως και η ανάπτυξη των πωλήσεών τους, από το 2007 σήμερα που ιδρύθηκε η εταιρεία έως και σήμερα, είναι περισσότερο από ενθαρρυντική.

Ο Γιώργος Νίκας

Αύξηση τζίρου 68% το 2016

Παράλληλα, έχοντας ιδρύσει θυγατρική και στην Αμερική, το 2014, με την επωνυμία Megas Yeeros LLC και έδρα το New Jersey, οι Νίκας και Λούστας, κινούνται κάθε χρόνο ανοδικά σε οικονομικά μεγέθη. Χαρακτηριστική ήταν η αύξηση τζίρου της αμερικανικής θυγατρικής το 2016 κατά 68% και η μείωση των ζημιών κατά 58% σε σχέση με τη χρήση του 2015. Σε ό,τι αφορά στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών, η Μέγας Γύρος, από τα 27 εκατ. ευρώ το 2015, έφτασε τα 30,6 εκατ. ευρώ το 2016, με κερδοφορία 1,083 εκατ. ευρώ το 2016, έναντι 933 χιλ. ευρώ το 2015.

Η είσοδος στη λιανική και η δημιουργία της GRK

Την ίδια στιγμή όμως οι επιχειρηματίες αποφάσισαν να διοχετεύσουν το προϊόν τους και στο ιδιόκτητο δίκτυο λιανικής που ξεκίνησαν να δημιουργούν. Έτσι, ίδρυσαν την εταιρεία ελληνικού φαγητού και εστίασης, GRK, με συνολικά 11 καταστήματα σε Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον, Ντουμπάι και Κατάρ. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της επιχείρησης, προβλέπεται η επέκταση στο Ηνωμένο Βασίλειο και η δημιουργία συνολικά 40 καταστημάτων στην Αραβική Χερσόνησο, κατά το σχετικό συμβόλαιο που έχουν υπογράψει οι Έλληνες επιχειρηματίες με την εταιρεία Landmark, με την οποία συνεργάζονται στα Εμιράτα. Σημειώνεται ότι στα αραβικά κράτη λόγω της θρησκευτικής παράδοσης και της νομοθεσίας που περιορίζει την πώληση χοιρινού κρέατος, η GRK έχει εντάξει στο μενού της το γύρο από αρνί και κοτόπουλο, σε πίτα.

Eπικοινωνιακά ο Νίκος Λούστας, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με εκτελεστικά καθήκοντα, ως διευθύνων σύμβουλος της Μέγας Γύρος, είναι εκείνος που συνήθως εμφανίζεται σε συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης. Αντιθέτως ο Γιώργος Νίκας, μετά την αποχώρησή του από την Ελλάδα το 2015, και έχοντας επιλέξει ως μόνιμο τόπο διαμονής την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, παραμένει αθόρυβος, επενδύοντας περισσότερο στο προϊόν που η εταιρεία του παράγει, παρά στην επικοινωνιακή του προβολή.