Παράτησε τα Εξάρχεια και πήγε στην Αμοργό να καλλιεργήσει βότανα

Παράτησε τα Εξάρχεια και πήγε στην Αμοργό να καλλιεργήσει βότανα

Εργαζόταν ως σκηνογράφος, γραφίστας, μπάρμαν αλλά αποφάσισε να αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό

O Αλέξανδρος Καλουτάς, ένας βέρος Εξαρχειώτης, παράτησε την πολύβουη και ανήσυχη καθημερινότητα της Αθήνας για ένα ήρεμο Αιγαιοπελαγίτικο νησί, την Αμοργό.

Και ενώ μέχρι πριν από χρόνια εργαζόταν ως σκηνογράφος, γραφίστας αλλά και μπάρμαν, αποφάσισε να αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό, καλλιεργώντας μοναδικά βότανα του Αιγαίου σε επιλεγμένες ετικέτες που ήδη κερδίζουν διεθνή βραβεία, τα Aegean Herbs.

Γράφει η Εύη Σιμοπούλου

Μάλιστα έχουν διακριθεί στον διαγωνισμό Great Taste Awards αποσπώντας δύο αστέρια, ένα για την άγρια ρίγανη και ένα για το φασκόμηλο.

Γιατί στην Αμοργό;

O Αλέξανδρος Καλουτάς γνώρισε την Αμοργό στα 18 του και αμέσως την ερωτεύτηκε. Περνώντας τα χρόνια και βλέποντας την οικονομική παρακμή της πρωτεύουσας αποφάσισε με τη σύντροφό του το 2011 να φύγουν και να εγκατασταθούν μόνιμα στο νησί. Κάτι που τελικά έγινε πραγματικότητα ένα χρόνο αργότερα.

Η Aegean Herbs

Το ζευγάρι καλλιεργεί αυτοφυή, αναπαράγοντας μόνο φυτά που υπάρχουν ενδημικά στο νησί, χωρίς να εισάγουν νέα είδη και ποικιλίες.

Επιθυμία τους είναι να συμβάλουν στη διατήρηση της τοπικής βιοποικιλότητας, αλλά και για την ασύγκριτη ποιότητα των χαρακτηριστικών τους.

Εφαρμόζουν μέθοδο φυσικής καλλιέργειας χωρίς να εκβιάζουν το αποτέλεσμα, ενώ δεν γίνεται όργωμα, λίπανση και ζιζανιοκτονία.

Φυτοφάρμακα δεν χρειάζονται γιατί τα φυτά είναι ενδημικά του νησιού, άρα απόλυτα προσαρμοσμένα στο αμοργιανό μικροκλίμα και υπάρχουν αρμονικά στη φύση του τόπου.

Η συγκομιδή γίνεται σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο μόνο χειρωνακτικά, χωρίς χορτοκοπτικά μηχανήματα, η ξήρανση σε σκοτεινό χώρο με φυσικό αερισμό, χωρίς φούρνο και μηχανικά μέσα, η τελική επεξεργασία και διαλογή μετά την ξήρανση γίνεται επίσης μόνο με το χέρι.

Αυτή η πρακτική παράγει σαφώς λιγότερο προϊόν, αλλά με ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ακριβώς όπως θα το βρίσκαμε άγριο στη φύση και με το ενεργειακό αποτύπωμα των προϊόντων να είναι μηδενικό, να μην καταναλώνεται δηλαδή καθόλου ρεύμα ή καύσιμο για την παραγωγή τους.

Ακόμα και στη συσκευασία χρησιμοποιούν 30% λιγότερο χαρτί από το συνηθισμένο κουτάκι παρόμοιου μεγέθους.

Μπορεί η επιχείρηση να μετρά μόλις λίγα χρόνια λειτουργίας ωστόσο στο ενεργητικό της έχει μετρήσει αρκετές συνεργασίες με μικρές και μεγάλες ελληνικές εταιρείες. Στο εξωτερικό τα προϊόντα του φτάνουν έως και την αγορά της Ελβετίας.

Τα προϊόντα

  • Άγρια Ρίγανη

Η ξακουστή και σπάνια Αργανιά, όπως λένε στην Αμοργό την αγριορίγανη, είδος ενδημικό του νησιού, καλλιεργείται βιοδυναμικά, συλλέγεται με το χέρι σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο και στεγνώνει σε χώρο με φυσικό αερισμό, χωρίς φούρνο και μηχανικά μέσα.

  • Ελληνικό Φασκόμηλο

Το μοναδικό άρωμα της Αλισφακιάς, όπως λένε στην Αμοργό το φασκόμηλο, ξυπνάει τις αισθήσεις. Καλλιεργούμε το ενδημικό salvia fruticosa triloba, με απόλυτα φυσικό τρόπο, συγκομίζουμε με το χέρι, σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο και στεγνώνουμε σε χώρο με φυσικό αερισμό χωρίς την μεσολάβηση κανενός μηχανήματος.

  • Βαλσαμόλαδο

Παρασκευάζεται με τον παραδοσιακό τρόπο, από ανθισμένες κορυφές του είδος hyipericum perforatum, που καλλιεργούμε φυσικά, και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης. Το αποτέλεσμα είναι λαμπερό, διαυγές και ευχάριστο στη γεύση. Εκτός από τις γνωστές του εξωτερικές χρήσεις, μία σταγόνα την ημέρα σε τσάι η σε ένα σφηνάκι τσίπουρο η βότκα ηρεμεί το στομάχι, εξισορροπεί το πεπτικό σύστημα και βελτιώνει τη διάθεση.

  • Beauty Blend Herbal Tea (Ελίχρυσο, Ταραξάκο, Τσουκνίδα, Εσπεριδοειδή)

Η ανανεωτική επίδραση του ελίχρυσου στα κύτταρα, λόγω των εστέρων και δικετονών που μόνο αυτός περιέχει, το κάνει πολύτιμο σύμμαχο στην καταπολέμηση της γήρανσης του δέρματος.

  • Winter Blend Herbal Tea (Φασκόμηλο, Μολόχα, Υπέρικο, Ελιά)

Το ρόφημα του φασκόμηλου είναι πολύ αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, καθώς τα φαινολικά οξέα που περιέχει θεωρούνται αντιβακτηριδιακά και η θουξόνη ισχυρό αντισηπτικό.

  • Drinker's Blend Herbal Tea (Γαϊδουράγκαθο, Ταραξάκο Φασκόμηλο, Τσουκνίδα)

Η σιλυμαρίνη και τα φλαβονοειδή που περιέχονται στο γαϊδουράγκαθο έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση. Βελτιώνουν την αποτοξινωτική ικανότητα του συκωτιού, αποτρέπουν τον σχηματισμό λίπους και συμβάλλουν στην ανανέωση των κυττάρων του.

  • Smoker's Blend Herbal Tea (Άγρια ρίγανη, Μολόχα, Ευκάλυπτος, Ελιά)

Η θυμόλη και η καρβακρόλη που περιέχονται σε μεγάλα ποσοστά στην άγρια ρίγανη, βοηθούν στην αναστολή της ανάπτυξης βακτηρίων και μυκήτων και αποτρέπουν φλεγμονές και έλκη της στοματικής κοιλότητας και των αμυγδαλών.