Το success story της ελληνικής στέβιας

Το success story της ελληνικής στέβιας

87 παραγωγοί στην Κεντρική Ελλάδα, μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβια Ελλάς, καινοτομούν!

Η ιστορία ξεκινά με 87 καπνοπαραγωγούς της Κεντρικής Ελλάδας που σταμάτησαν να καλλιεργούν καπνό, όταν είδαν ότι οι επιδοτήσεις και η ζήτηση για τα ελληνικά καπνά μειώθηκαν δραματικά και στράφηκαν στη νέα μόδα της εποχής φυτεύοντας στα χωράφια τους στέβια.

Γράφει η Εύη Σιμοπούλου

Έτσι, αψηφώντας τα μνημόνια και κάνοντας την κρίση ευκαιρία, ένωσαν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας το 2011 μια ομάδα και ένα χρόνο αργότερα το 2012 συστάθηκε και επισήμως ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Stevia Hellas». Το ξεκίνημά τους ήταν τόσο δυναμικό που από το 2012 η La Mia Stevia επεκτείνει σταδιακά τις δραστηριότητές της σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Διαβάστε ακόμη: Η μάχη των τεσσάρων εταιρειών για τα αναψυκτικά με στέβια

Η έδρα του Συνεταιρισμού βρίσκεται στην πόλη της Λαμίας, ενώ τα μέλη δραστηριοποιούνται στη Στερεά Ελλάδα, με κυριότερη βάση τους το Νομό Φθιώτιδας, αλλά και τους Νομούς της Θεσσαλίας. Τα μέλη του έχουν φτάσει αισίως τα 90 και διαθέτουν 700 στρέμματα.

Ο Συνεταιρισμός, είναι ιδιαίτερα καινοτόμος, τόσο λόγω του προϊόντος που παράγει, αλλά κυρίως επειδή διαφέρει στην οργάνωση του.

Έχει επιλέξει να περάσει από την παραγωγή α’ ύλης, στο τελικό προϊόν, θέλοντας έτσι να δημιουργήσει υπεραξία την οποία και θα επιστρέψει στον παραγωγό. Για να το επιτύχει αυτό, λειτουργεί σε δύο επίπεδα.

Το πρώτο επίπεδο είναι της παραγωγής, στο οποίο οι παραγωγοί με τη βοήθεια καταρτισμένων επιστημόνων έχουν αναλάβει την παραγωγή αρίστης σε ποιότητα α΄ύλη.

Το δεύτερο επίπεδο, είναι αυτό της επιχειρηματικής ομάδας, η οποία διαχειρίζεται την ά ύλη και προσπαθεί να δώσει υπεραξία στον παραγωγό, αναλαμβάνοντας την διατήρηση ποιότητας, την προώθηση και την προβολή των προϊόντων και παράλληλα αναπτύσσοντας το δίκτυο πωλήσεων του Συνεταιρισμού.

Ο Συνεταιρισμός, μέχρι και σήμερα, χωρίς κανέναν δανεισμό ή χρηματοδότηση, έχει καταφέρει να είναι μια υγιής επιχείρηση η οποία χρηματοδοτείται από τους ίδιους τους παραγωγούς-μέλη. Πλέον, έχει επιτύχει να είναι ο μοναδικός σε όλη την Ευρώπη, ο οποίος καλλιεργεί και παράγει τα μοναδικά 100% Ευρωπαϊκά προϊόντα, με Ελληνικά ά ύλη και επεξεργασία σε Ευρωπαϊκό έδαφος.

Η La Mia Stevia, η πρώτη ελληνική στέβια

Είναι το πρώτο 100% ευρωπαϊκό προϊόν, με των ελληνικών συμφερόντων συνεταιρισμό να είναι ο μοναδικός που καλλιεργεί και μεταποιεί στέβια εντός Ευρώπης, «κοντράροντας» πολυεθνικούς κολοσσούς.

Ως προς την παραγωγική διαδικασία τα φύλλα της στέβιας, καλλιεργούνται στην Ελλάδα ξεραίνονται και στέλνονται στο εξωτερικό για εκχύλιση, ενώ η συσκευασία πραγματοποιείται στη Λαμία στο εργοστάσιο συνολικής έκτασης 600 τ.μ., στο οποίο βρίσκονται τα logistics και τα γραφεία της εταιρείας.

Το μότο του Συνεταιρισμού είναι «Παράγω σαν αγρότης και πουλάω σαν επιχειρηματίας», παρέχοντας την κατάλληλη εκπαίδευση στο καλλιεργητικό κομμάτι, με στόχο την ομοιογένεια του τελικού προϊόντος και τη χρήση ορθών πρακτικών. Επιχειρούν να δημιουργήσουν κουλτούρα στον Συνεταιρισμό για το προϊόν και φυσικά δεν υπάρχουν εκπαιδευτικές ημερίδες μόνο για τους αγρότες, αλλά και για το Δ.Σ., τα διοικητικά στελέχη του Συνεταιρισμού.

Συνεργασίες της Stevia Hellas

Το 2014, η παραγωγή τους έφτασε τους 47 τόνους φύλλα. Μεταποιήθηκε, συσκευάστηκε, ονομάστηκε «La mia stevia» και ξεκίνησε τις πρώτες εξαγωγές σε Γερμανία και Γαλλία.

Ωστόσο, η διαδρομή που έχει ξεκινήσει εντός Ελλάδος είναι μεγάλη. Υπάρχουν συμφωνίες με βιομηχανίες τροφίμων, γαλακτοβιομηχανίες, σοκολατοβιομηχανίες, την ελληνική Green Cola, αλλά και εταιρίες του εξωτερικού.

Παράλληλα, σε βάθος πενταετίας αναμένεται η κατασκευή δικής τους μονάδας μεταποίησης.

Η σχέση του καπνού και της στέβιας

Για τους καπνοπαραγωγούς η καλλιέργεια στέβιας δεν ήταν κάτι εντελώς καινούργιο.

Η στέβια, που πήρε τ’ όνομά της από τον βοτανολόγο του 16ου αιώνα, Petrus Jacobus Stevus και ο καπνός έχουν πολλά κοινά. Αναπτύσσονται στις ίδιες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες. Τα φύλλα και των δύο φυτών συλλέγονται, καθαρίζονται από τα κοτσάνια και αποξηραίνονται.

Η μόνη σημαντική διαφορά τους είναι ότι τα παράγωγα της στέβιας είναι ασφαλή προς κατανάλωση.

Τι ακριβώς είναι η στέβια;

Η στέβια, είναι ένα θαμνώδες φυτό, του οποίου τα φύλλα ξεχωρίζουν λόγω του ότι προσδίδουν γλυκιά γεύση, είναι μέχρι 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, ενώ έχει μηδενικές θερμίδες.

Η χρήση της ως γλυκαντικό ξεκίνησε από τους ιθαγενείς της Λατινικής Αμερικής, κυρίως της Παραγουάης, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν κονιορτοποιημένα φύλλα στέβια στα ροφήματά τους.

Σήμερα καλλιεργείται σε πολλές χώρες του κόσμου, με την Κίνα να κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις.

Στην Ελλάδα και την Ευρώπη οι παραγωγοί του Αγροτικού Συνεταιρισμού Stevia Hellas είναι οι μόνοι που καλλιεργούν συστηματικά και σε αρκετά στρέμματα, παράγοντας τις μεγαλύτερες ποσότητες φύλλων στέβια, Πανευρωπαϊκά.

Τα φύλλα της στέβιας περιέχουν διάφορες φυσικές γλυκαντικές ουσίες, που την καθιστούν 60-80 φορές πιο γλυκιά από την κοινή ζάχαρη, ενώ το τελικό προϊόν της (το οποίο παίρνουμε με μια διαδικασία που μοιάζει με την εκχύλιση του τσαγιού) είναι 200-300 φορές πιο γλυκό.

Ορισμένες ευεργετικές ιδιότητες της στέβιας σύμφωνα με τη Stevia Hellas:

1. Είναι 60 έως 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη.
2. Έχει μηδενικές έως ελάχιστες θερμίδες.
3. Μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση.
4. Μειώνει τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου β, διότι ενεργοποιεί την έκκριση ινσουλίνης.
5. Μειώνει τις περιπτώσεις εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων.
6. Εμποδίζει τη δημιουργία τερηδόνας.
7. Έχει αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριδιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιογόνες και αντιγηραντικές ιδιότητες.
8. Μειώνει τα επίπεδα ουρικού οξέος.
9. Διευκολύνει την ούρηση.
10. Είναι εντελώς φυσικό προϊόν.
11. Δεν παχαίνει.
12. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.
13. Δεν αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα.