Η πρώτη δουλειά που έκαναν όλοι οι αυτοδημιούργητοι δισεκατομμυριούχοι

Η πρώτη δουλειά που έκαναν όλοι οι αυτοδημιούργητοι δισεκατομμυριούχοι

Από τους 100 κορυφαίους της λίστας του Forbes, μόνο οι 30 «τα βρήκαν έτοιμα»

Τι κοινό έχουν οι πλούσιοι και επιτυχημένοι επιχειρηματίες , που έφτιαξαν μια αυτοκρατορία από το μηδέν; Όλοι ξεκίνησαν την σταδιοδρομία τους από άσχετες – επιφανειακά – δουλειές.

Γράφει η Ελένη Λογοθέτη

Από τους  100 κορυφαίους δισεκατομμυριούχους της λίστας του Forbes , μόνο οι 30 κληρονόμησαν ή εργάστηκαν για μια οικογενειακή επιχείρηση (κοινώς, τα βρήκαν έτοιμα). Οι υπόλοιποι είναι αυτοδημιούργητοι: 17 ξεκίνησαν τη δική τους επιχείρηση και 53 από αυτούς εργάστηκαν ως υπάλληλοι.
Η  μελέτη της βρετανικής εταιρείας προσλήψεων Aaron Wallis των 100 πιο πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη αποκαλύπτει την πιο κοινή πρώτη δουλειά των 53 δισεκατομμυριούχων που ξεκίνησαν ως υπάλληλοι: οι περισσότεροι (οι 10 από αυτούς) άρχισαν να δουλεύουν ως πωλητές αγαθών και υπηρεσιών.

Τρανταχτό παράδειγμα ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, ο 29ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του ως «πλασιέ» ενός χονδρέμπορου παιχνιδιών και δώρων, πριν κάνει την τύχη του ως έμπορος και μεσίτης.

Ως πωλητής μέσω τηλεφώνου για λογαριασμό μιας εφημερίδας ξεκίνησε και ο Michael Dell,  πριν γίνει ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών Dell.

Γενικά, σύμφωνα με την έρευνα, το 10% από τους αυτοδημιούργητους ξεκίνησε να ασχολείται με αγαθά και υπηρεσίες πριν βρουν τον δρόμο τους προς την κορυφή.  «Ίσως οι άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με τις επιχειρηματικές συμφωνίες σε ένα πρώιμο στάδιο της καριέρας τους, να είναι πιο προετοιμασμένοι να πετύχουν τις συμφωνίες εκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων που θα εμφανιστούν αργότερα στη ζωή τους» αναφέρει συμπερασματικά η έκθεση.

Η επόμενη πιο κοινή πρώτη δουλειά ήταν ο χρηματιστής (9 στους 53) – κατά κάποιο τρόπο σχετίζεται με το πεδίο των πωλήσεων, καθώς απαιτεί άριστες επικοινωνιακές δεξιότητες για να πάρει την καλύτερη προσφορά.

Ο προγραμματιστής λογισμικού και ο μηχανικός ακολουθούν στη λίστα (4 στους 53), ο αναλυτής δεδομένων ακολουθεί στην πέμπτη θέση (4 στους 10)  ενώ, για δύο από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, η πρώτη δουλειά τους ήταν… οικοδόμος!

Μάθε παιδί μου γράμματα

Λίγοι είναι οι κροίσοι που έχουν λάβει μόνο τη βασική παιδεία. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 75% των δισεκατομμυριούχων φρόντισαν να σπουδάσουν και να αποκτήσουν κάποιο πτυχίο, αλλά όχι το αναμενόμενο: Από τους 75, μόνο οι 11 είναι πτυχιούχοι Οικονομολόγοι.

Η πλειοψηφία, 22 στους 100, απέκτησαν πτυχίο στην Μηχανική – Μηχανολογία (Engineering). «Υπάρχει μια σαφής σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων που σπούδασαν Μηχανική και των πλουσιότερων 100 στον κόσμο» αναφέρει η έρευνα. Πολλοί από τους ιδρυτές κολοσσών τεχνολογίας, όπως για παράδειγμα ο Jeff Bezos του Amazon ή ο Larry Page (συνιδρυτής) της Google, έχουν πτυχίο στο Engineering.

Αντίθετα, μόνο τρεις δισεκατομμυριούχοι απέκτησαν πτυχίο στους υπολογιστές (Computer Science) – σε αυτούς  δεν συμπεριλαμβάνεται ο Bill Gates της Microsoft, ο οποίος ξεκίνησε τις σπουδές του αλλά τα παράτησε στην πορεία. Παρότι δεν πήρε ποτέ πτυχίο, το Χάρβαρντ τον έκανε επίτιμο διδάκτορα το 2007.

Αντίθετα, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook πήρε το 2017, μετά από 12 χρόνια, το πολυπόθητο πτυχίο του Χάρβαρντ στην Πληροφορική, κάνοντας την μητέρα του πολύ υπερήφανη.

Πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και τα Μαθηματικά έχουν οι 18 στους 100 (αλλά δεν πειράζει γιατί πληρώνουν άλλους, συγκεκριμένα τους καλύτερους της αγοράς, για να μανατζάρουν τα οικονομικά τους και να βγάζουν λεφτά για αυτούς….)