Αυτά είναι τα πιο δυνατά brands του κόσμου

Αυτά είναι τα πιο δυνατά brands του κόσμου

Δείτε τον χάρτη με το πιο δυνατό επιχειρηματικό σήμα κάθε χώρας

Υπάρχουν κάποια σήματα που κοστίζουν όσο ολόκληρο το ΑΕΠ κάποιων χωρών. Αυτά τα εμπορικά σήματα (brands) αξίζουν πολλά δισεκατομμύρια!

Εδώ και πέντε χρόνια, πρώτη στη λίστα των πιο δυνατών brands του κόσμου ήταν η Apple. Όμως, ο γίγαντας της παραγωγής smartphone και tablet έχασε φέτος την πρωτοκαθεδρία της στην παγκόσμια κατάταξη από έναν άλλο κολοσσό της τεχνολογίας, τη Google.

Η Apple έχασε το 27% της αξίας της και η αξία του σήματός της… έπεσε στα 107, 1 δισεκατομμύρια δολάρια. Αντίθετα η Google αξίζει πλέον στο… χρηματιστήριο των brands 109,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο παγκόσμιος «πόλεμος» των brands πάντως φαίνεται πως έχει αφήσει απ’ έξω την παραδοσιακή (τη λεγόμενη και βαρειά) βιομηχανία και διεξάγεται μεταξύ των γιγάντων της τεχνολογίας. Ενδεικτικό είναι ότι η Amazon κατάφερε μέσα σε ένα μόλις χρόνο να αυξήσει την εμπορική αξία του σήματός της κατά 53% και πλέον να αποτιμάται σε 106,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ΗΠΑ παραμένουν το Ελ Ντοράντο των επιχειρήσεων καθώς 8 στα 10 πιο ισχυρά brands του κόσμου είναι Αμερικάνικα (ένα από τη Νότια Κορέα και ένα από την Κίνα συμπληρώνουν τη δεκάδα).

Τα 10 πιο δυνατά brands

Αξιοποιώντας τα στοιχεία του World Economic Forum και του Brand Finance’s Global 500, το HowMuch.net έφτιαξε τον παγκόσμιο χάρτη των πιο ισχυρών brands, βάζοντας στη θέση κάθε χώρας, το πιο δυνατό εμπορικό της σήμα. Μάλιστα προσάρμοσε τη γεωγραφική έκταση κάθε χώρας, ώστε να απεικονίζει συγκριτικά την αξία του πιο δυνατού brand της. Και ιδού τα αποτελέσματα:

Πώς να διαβάσετε το χάρτη: Στη θέση κάθε χώρας φαίνεται το πιο δυνατό brand της συγκεκριμένης χώρας, δηλαδή η πιο μεγάλη επιχείρηση της. Το μέγεθος κάθε χώρας έχει προσαρμοστεί ώστε να απεικονίζει το συγκριτικό μέγεθος του brand στην παγκόσμια κατάταξη.

Έτσι, όπως προκύπτει από το χάρτη, τις πέντε πρώτες θέσεις κρατούν αμερικανικά brands ενώ στην έκτη θέση της παγκόσμιας λίστας καταφέρνει να μπει η νοτιοκορεατική Samsung (ναι, ακόμη μια εταιρεία τεχνολογίας), με αξία 66,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθούν και πάλι δυο αμερικανικά brands (η εταιρεία λιανικών πωλήσεων WalMart και η Facebook). Eνώ στην δέκατη θέση βρίσκεται ακόμη μια μη αμερικανική επωνυμία, η κινεζική τράπεζα ICBC, με αξία σήματος 47,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στις επόμενες θέσεις βρίσκουμε πάλι δυο μη τεχνολογικά brands, την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Toyota και την – επίσης αυτοκινητοβιομηχανία- γερμανική BMW, με αξίες σήματος 46,3 δισ. δολάρια και 37,1 δισ. δολάρια αντιστοίχως. Ακολουθεί η πολυεθνική Shell (με έδρα στην Ολλανδία) με αξία 36,8 δισ.

Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι από τον παγκόσμιο χάρτη λείπουν ολόκληρες χώρες, όπως η Ελλάδα, αλλά και ήπειροι: η Αφρική δεν εμφανίζεται καν στο χάρτη.