Η μεγαλύτερη ιστοσελίδα δημοπρασιών φτιάχτηκε για τα μάτια μιας γυναίκας

Η μεγαλύτερη ιστοσελίδα δημοπρασιών φτιάχτηκε για τα μάτια μιας γυναίκας

Η ιστορία του eBay είναι μια ιστορία αγάπης και... επιχειρηματικού δαιμονίου

Κάποια μέρα του 1995, ο 28χρονος Πιερ, ένας νεαρός ιρανικής καταγωγής, γεννημένος στη Γαλλία, ξεκίνησε να γράφει έναν κώδικα (σε γλώσσα υπολογιστών βεβαίως βεβαίως). Ήθελε να φτιάξει μια ιστοσελίδα όπου οι χρήστες θα μπορούσαν να πωλούν και να αγοράζουν, υπό μορφήν δημοπρασίας, διάφορα συλλεκτικά αντικείμενα. Ανήμερα της Ημέρας Εργασίας των ΗΠΑ, της 4ης Σεπτεμβρίου, η ιστοσελίδα του Πιερ βγήκε στον αέρα, με το όνομα Auction Web. Ο 28χρονος, αυτό που ήθελε – κατά βάση- να πετύχει ήταν να εντυπωσιάσει την κοπέλα του.

Ο Πιερ σήμερα έχει περιουσία περί τα 9,4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes. Και οι περισσότεροι τον γνωρίζουμε ως Πιερ Ομιντιάρ (Pierre Omidyar). Και η ιστοσελίδα του είναι αυτό που σήμερα όλοι γνωρίζουμε ως eBay!

Γράφει η Λήδα Δεληγιάννη

«Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι θα ξεκινούσα μια επιχείρηση που μια μέρα θα ήταν πραγματικά επιτυχημένη. Απλώς με κινητοποίησε η επιθυμία μου να δουλέψω πάνω σε μια ενδιαφέρουσα τεχνολογία» δηλώνει ο επιχειρηματίας πρότυπο, 20 χρόνια περίπου μετά την γέννηση του eBay.

O Πιερ Ομιντιάρ το 1995

Μέσα σε μόλις 5 μήνες, αυτή η ιστοσελίδα που έφτιαξε ο Πιερ για τα μάτια της εκλεκτής της καρδιάς του αποδείχτηκε πραγματικό χρυσωρυχείο. Στις αρχές του 1996, η ιστοσελίδα του Ομιντιάρ είχε ήδη 2 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες και η αξία της άγγιζε ήδη τα 3 δισ. δολάρια.

Οι μετοχές του Πιερ ανέβηκαν όχι μόνον στα μάτια της κοπέλας του αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου ολόκληρου του πλανήτη. Το eBay αποτελεί μέχρι και σήμερα την πιο διάσημη και μεγάλη ιστοσελίδα online δημοπρασιών και την πιο επικερδή διαδικτυακή επιχείρηση στην ιστορία του ίντερνετ.

Ο πιο καλός ο μαθητής... δεν ήταν ο Πιερ στην τάξη

Ο Πιερ γεννήθηκε στο Παρίσι αλλά μετακόμισε με την οικογένεια του στη Βαλτιμόρη, όταν ο πατέρας του μπήκε στο Johns Hopkins University Medical Center. Ήδη από την εφηβεία του είχε μεγάλη αγάπη για τους υπολογιστές και πολύ συχνά έκανε κοπάνα από τα μαθήματα για να χωθεί στην αίθουσα υπολογιστών του σχολείου του.

Όταν οι δάσκαλοι τον ανακάλυψαν και τον πήγαν στο διευθυντή, εκείνος όχι απλά δεν του έβαλε κάποια τιμωρία αλλά αποφάσισε να τον πληρώνει 6 δολάρια την ώρα για να γράψει ένα πρόγραμμα κομπιούτερ για να τυπώνουν καταλόγους για τη σχολική βιβλιοθήκη. Ο Πιερ δεν είπε όχι βέβαια...

Ως φοιτητής, στο Tufts University, έγραψε ένα πρόγραμμα διαχείρισης υπολογιστικής μνήμης για Macintosh, της Apple. Το διένειμε διαδικτυακά ως shareware, ζητώντας από κάθε χρήστη να πληρώσει μόνον ένα συμβολικό αντίτιμο, όποιο νόμιζε ο ίδιος (ο χρήστης).

Η δημιουργία του eBay

Το 1991, ο Πιερ και τρεις φίλοι του ίδρυσαν μια εταιρεία παραγωγής λογισμικού pen-computing (οι υπολογιστές κάθε είδους που ο χρήστης χρησιμοποιεί μια ακίδα, σαν στυλό αντί πληκτρολογίων, ποντικιών κλπ). Τα προϊόντα της εταιρείας προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της Microsoft, που αργότερα εξαγόρασε την επιχείρηση του Πιερ και των φίλων του.

Το 1994, είχε πλέον βαρεθεί τις start-ups και ξεκίνησε να εργάζεται ως υπάλληλος, στον τομέα της παραγωγής software. Παράλληλα κέρδιζε κάποιο χαρτζιλίκι ως freelance σχεδιαστής ιστοσελίδων.

Εκεί γνώρισε τη γυναίκα της ζωής του, την Πάμελα (Pamela Wesley).

Χάριν... έρωτος, ο Πιερ έφτιαξε μέσα σε λίγες μόνον μέρες το Auction Web. Λειτουργούσε ως μεσάζοντας ανάμεσα σε χρήστες του ίντερνετ που ήθελαν να πουλήσουν ο,τιδήποτε (μα ο,τιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς) σε κάποιον που το ήθελε.

Ο ίδιος φρόντιζε να ξεκαθαρίζει στους χρήστες της ιστοσελίδας ότι ο ιστότοπος δεν εγγυάται για την ποιότητα και την κατάσταση των αγαθών που έβγαιναν σε δημοπρασία μέσω αυτής, απλά προσφέρε μια διαδικτυακή στέγη.

Τον Σεπτέμβριο του 1997, η ιστοσελίδα μετονομάζεται σε eBay (από τη λέξη electronic και την περιοχή San Francisco Bay) και μεταφέρεται σε έναν ιστότοπο που πλέον πληροί όλα τα επιχειρηματικά στάνταρ. Για να καλύψει τα έξοδα, άρχισε να χρεώνει μερικά σεντς κάθε καταχώρηση προϊόντος και κάθε πώληση που γινόταν μέσω της ιστοσελίδας του.

Οι χρήστες όχι απλά δεν αποχώρησαν αλλά αυξήθηκαν κατακόρυφα, αποδίδοντας στον Ομιντιάρ εκατομμύρια!

Την ίδια εποχή πουλήθηκε το εκατομμυριοστό αντικείμενο μέσω της ιστοσελίδας (δηλαδή 1.000.000 αντικείμενα μέσα σε 1 χρόνο)!

Και τότε αναγκάστηκε να προσλάβει και προσωπικό. Μαζί με το φίλο του Τζεφ Σκολ (Jeff Skoll), που τον βοήθησε να στήσει τη νέα σελίδα του eBay, έπεσαν... πάνω στο εξαιρετικά επικερδές δημιούργημά τους με τα μούτρα.

Με όλες τις επιτυχείς κινήσεις αλλά και την πολλή δουλειά των Πιερ και Τζεφ το eBay ήταν πλέον ένα από τα κορυφαία σάιτ επισκεψιμότητας παγκοσμίως, με περισσότερους από 150.000 χρήστες να συμμετέχουν σε 794.000 δημοπρασίες καθημερινά. Ο μέσος χρόνος παραμονής κάθε χρήστη στο eBay ήταν 3,5 ώρες το μήνα.

Τρία χρόνια μετά την πρώτη του παρουσία, στις 24 Σεπτεμβρίου του 1998, το eBay παρουσιάστηκε με νέο, ανανεωμένο πρόσωπο στο κοινό. Και μπήκε και στο χρηματιστήριο. Την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης των μετοχών του, η αξία κάθε μετοχής άγγιξε τα 18 δολάρια. Και ο Πιερ ήταν αυτοστιγμή εκατομμυριούχος.

Η επιτυχία δεν είναι ποτέ (μόνον) θέμα τύχης αλλά και σκληρής δουλειάς

Στις 10 Ιουνίου του 1999, στα μέσα της νύχτας, το eBay «έπεσε» για πρώτη φορά. Η τότε CEO της eBay Inc, Meg Whitman, κινητοποίησε την ίδια ώρα πάνω από 50 μηχανικούς υπολογιστών και σε λιγότερο από 20 ώρες το eBay λειτουργούσε και πάλι κανονικά.

Τον Ιούλιο του 1999 το eBay αποκτά παραρτήματα σε Γερμανία, Αυστραλία και Βρετανία (σήμερα αριθμεί παραρτήματα σε πάνω από 180 χώρες).

Σήμερα, το δημιούργημά του αυτό που φτιάχτηκε για τα μάτια μιας γυναίκας (και σημερινής συζύγου του Πιερ βεβαίως βεβαίως) του έχει χτίσει μια περιουσία 9,5 δισ. δολαρίων.

Το πρώτο αντικείμενο που πωλήθηκε μέσω eBay ήταν ένα σπασμένο laser pointer. Ορισμένα από τα πιο περίεργα αντικείμενα που έχουν πωληθεί στην 20ετη ιστορία του eBay είναι: ένας Ρωσικός διαστημικός δορυφόρος και ένα ανθρώπινο νεφρό.

Ο Πιερ Ομιντιάρ, μετά της συζύγου Πάμελα, ζουν στη Χαβάη, σε μια υπερπολυτελή κατοικία, ενώ διαθέτουν σπίτια στη νότια Καλιφόρνια και το Μεξικό. Εκτός από το eBay ασχολείται με την παραγωγή ταινιών αλλά και το real estate ενώ έχει και σημαντική φιλανθρωπική δράση._

 

Σχετικά Tags
eBay