Ο επιχειρηματίας που από πωλητής στο Μοναστηράκι έχτισε την αυτοκρατορία του κοκοφοίνικα

Ο επιχειρηματίας που από πωλητής στο Μοναστηράκι έχτισε την αυτοκρατορία του κοκοφοίνικα

Πώς δημιούργησε το πρώτο στρώμα

Ποιος αλήθεια είναι ο Πολ Ευμορφίδης; Στην πραγματικότητα είναι αυτός ακριβώς που δείχνει. Προσιτός και επικοινωνιακός, ανοιχτός με όλους και σε όλα όσα σπεύδουν κατά καιρούς να του προτείνουν.

Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης

Ο επιχειρηματίας που είναι γνωστός για την αλυσίδα καταστημάτων με είδη ύπνου, Coco-Mat. Δεν κυκλοφορεί ποτέ του με αυτοκίνητο, δεν έχει κινητό τηλέφωνο. Σίγουρα όμως μπορεί να τον συναντήσει κανείς πάνω σε ένα από τα ξύλινα ποδήλατα της Coco-Mat, τα οποία κατασκευάζονται στην Ελλάδα.

Γεννήθηκε στη Χαρακιά Σπάρτης και στα 15 έφυγε από το πατρικό του. Σπούδασε στη γυμναστική ακαδημία και στην ανωτάτη εμπορική, ενώ δούλεψε ως καθηγητής στη Σιβιτανίδειο και στο Μοναστηράκι ως πωλητής σε κατάστημα με τουριστικά είδη.
το 1989 αλλάζουν τα πάντα για τον Ευμορφίδη. Ο Πολ Ευμορφίδης και ο αδερφός του Μάικ, ιδρύουν την Coco-Mat.

Πώς δημιούργησε το πρώτο στρώμα

Σε συνέντευξη που είχαμε κάνει κάποια στιγμή ο ίδιος μου είχε εκμυστηρευτεί ότι η ιδέα για τα στρώματα με φυσικά συστατικά, γεννήθηκε όταν ένα καλοκαίρι επισκέφθηκε το χωριό του και το βράδυ κοιμήθηκε στην παραλία, σε ένα στρώμα από φύκια που είχε σχηματιστεί στην ακροθαλασσιά. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι εκεί έκανε τον καλύτερο ύπνο της ζωής του. Κάπως έτσι ξεκίνησε να δημιουργεί τα στρώματα της Coco-Mat, τα οποία εκτός από πιο δημοφιλή υλικά όπως είναι ο κοκοφοίνικας, περιέχουν και φύκια.

Πουλώντας με ένα τρίκυκλο στη Νέα Υόρκη

Άμεσος καθώς είναι, δεν θα μπορούσε παρά να σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο και ως επιχειρηματίας. Θα μπορούσε κανείς να πει μάλιστα ότι αποτελεί υπόδειγμα πωλητή. Πριν από αρκετά χρόνια χρειάστηκε να προωθήσει τα στρώματά του στην αγορά της Νέας Υόρκης. Φόρτωσε ένα από αυτά σε ένα τρίκυκλο και άρχισε να κυκλοφορεί στους πιο κεντρικούς της δρόμους, στρέφοντας την προσοχή πάνω του. Ήταν ένας καλός τρόπος να προσελκύσει ένα κοινό που δεν γνώριζε ούτε εκείνον, ούτε και τα προϊόντα του. Σε συζητήσεις θυμάται ότι τον προσέγγισε ένας αστυνομικός, κοιτάζοντάς τον παράξενα. Ο Ευμορφίδης τον οδήγησε στο κατάστημα της Coco-Mat στο Soho και τον έπεισε να αγοράσει ένα μαξιλάρι.

Τα χρήματα για εκείνον δεν είναι παρά το μέσο για να ζει άνετα. Αποφεύγει συστηματικά να ασχολείται με τα οικονομικά ζητήματα της επιχείρησής του, κάτι που αποτελεί σχεδόν εξ ολοκλήρου την ευθύνη του αδερφού του, Μάικ.

Τα ξενοδοχεία και η συνεργασία με τη Libra

Τα τελευταία χρόνια εκτός από τα είδη ύπνου, έχει μπει και στον τομέα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, όπου δραστηριοποιείται με την αλυσίδα των Coco-Mat hotels.
Ας σημειωθεί ότι από το 2014, η Coco-Mat συνεργάζεται με τον όμιλο Libra των αδερφών Λογοθέτη, Γιώργου και Νίκου, - με ισχυρή παρουσία στη ναυτιλία αλλά και στον τουρισμό με την αλυσίδα Grace Hotels -, οι οποίοι το 2014, ανακοίνωσαν την απόκτηση του 50% της εταιρείας, αποτελώντας έκτοτε το βασικό επενδυτή στο μετοχικό σχήμα.

Πρόσφατα η οικογένεια Ευμορδίδη μέσω της Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων σε Ακίνητες Περιουσίες, προχώρησε στην εξαγορά οικοπέδου στην περιοχή του Μουσείου της Ακρόπολης. Εκεί έως το τέλος του 2018 αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο ξενοδοχείο πέντε αστέρων της Coco-Mat, 90 δωματίων, με προοπτική να ξεκινήσει να λειτουργεί εντός του 2019.

Σημειώνεται ότι η Coco-Mat υπογράφει τα ξενοδοχεία Coco-Mat Hotel Nafsika στην Κηφισιά, το πρώτο της αλυσίδας, ένα ακόμα στο Κολωνάκι στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ, ενώ η εταιρεία έχει βάλει τη σφραγίδα της και στο Coco-Mat Eco Residences Serifos.

Από τις ΗΠΑ έως τη Νότια Κορέα

Την ίδια στιγμή τα καταστήματα ειδών σπιτιού της Coco-Mat εκτείνονται στις ΗΠΑ, στη Νότια Κoρέα, στον Παναμά, στην Ισλανδία, στην Ολλανδία, στη Σερβία, στην Κίνα, στη Σιγκαπούρη, στην Ιταλία, στην Ελβετία και στην Ισπανία.

Όσο για τον ίδιο...; Πιθανότατα κάποιοι να έχετε συναντήσει έναν ευθυτενή ποδηλάτη να κατηφορίζει ή να ανηφορίζει τη λεωφόρο Κηφισίας πάνω σε ένα ξύλινο ποδήλατο. Ο Ευμορφίδης παρά το γεγονός η βάση του είναι στο Άμστερνταμ, επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα. Το στέκι είναι το ισόγειο του Coco-Mat Hotel στο Κολωνάκι, όπου κάνει αρκετά συχνά ένα διάλειμμα για φαγητό. Εάν τύχει να περάσετε από εκεί, το πιθανότερο είναι ότι θα σας φωνάξει να καθίσετε στο ίδιο τραπέζι, όντας πρόθυμος να μοιραστεί ότι υπάρχει σε αυτό.