Το ελληνικό ξυραφάκι που αγόρασε η Bic

Το ελληνικό ξυραφάκι που αγόρασε η Bic

Η Βιολέξ και ο Αναστάσιος Πολίτης

Εάν αναζητήσετε στοιχεία για το βιογραφικό του θα εντοπίσετε περιορισμένες λεπτομέρειες που αφορούν στην επαγγελματική σταδιοδρομία του Αναστάσιου Πολίτη.

Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης

Ωστόσο ο ίδιος σχετίστηκε με την πιο επιδραστική εφεύρεση στον τομέα της ανδρικής περιποίησης. Ο Πολίτης διετέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Bιολεξ Α.Ε. από το 1973 έως και το 1999. Σήμερα είναι ο πρόεδρος του ομίλου ΕΛΤΡΑΚ, η οποία δραστηριοποιείται στην εμπορεία εισαγωγή και εξαγωγή βιομηχανικών μηχανών αλλά και στην εμπορία χωματουργικών και λατομικών μηχανημάτων. Από το 1982 είναι διανομέας των γνωστών χωματουργικών μηχανημάτων της Caterpillar.

Η Βιολέξ Α.Ε.

Ωστόσο η πιο σημαντική λεπτομέρεια σε σχέση με τον κύριο Πολίτη εντοπίζεται στη θητεία του ως ιδιοκτήτης της Βιολέξ Α.Ε.

Ο ίδιος εντάχθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση Βιολέξ με βασικό μέλημα ήταν η ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας. Η εταιρεία του πατέρα του παρήγαγε από τη δεκαετία του ’50, ξυριστικές λεπίδες και ο Πολίτης ο νεότερος,  ήταν εκείνος που εντόπισε το κενό που υπήρχε στην αγορά, εφευρίσκοντας την πρώτη φορητή και οικονομικά προσιτή ξυριστική μηχανή.

Ήδη τα δύσχρηστα ξυράφια είχαν ήδη δώσει τη θέση τους στις πρώτες ξυριστικές μηχανές.

Τα νέα έφτασαν στη γαλλική BIC

O Marchel Bich

Τα νέα για το νέο προϊόν έφτασαν σύντομα στη γαλλική BIC, η οποία διένυε ήδη εποχές δόξας, παράγοντας το στυλό και τον αναπτήρα BIC. Ο Marchel Bic, ένας από τα δύο αδέρφια της γνωστής βιομηχανίας αναζητούσε ήδη ένα ξυριστικό μέσο ασφαλές, πρακτικό και προσιτό στην τιμή. Ήρθε τότε σε επαφή με τη Βιολέξ, η οποία στο προϊόν της συνδύαζε όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές: ασφάλεια από μικροτραυματισμούς, ποιότητα και φορητότητα.

Έτσι ξεκίνησε να παράγεται η πρώτη ξυριστική μηχανή, Classic Bic του 1975, με μονή λεπίδα.

Η συνεργασία από την πρώτη στιγμή πετυχημένη, σε σημείο που οι πωλήσεις της Bic γνώρισαν ραγδαία αύξηση παγκοσμίως. Ο ίδιος ο Bich δήλωνε στην ετήσια έκθεση της εταιρείας το 1975: «Οι πωλήσεις μας έχουν αυξηθεί σε όλη την υφήλιο. Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές στον κόσμο έχουν αντιγράψει το ξυριστικό μας. Η ένταση της αντοχής τους στις αυξημένες πωλήσεις μας, πιστοποιεί τις ευοίωνες προοπτικές του προϊόντος».

Bic Classic μονή λεπίδα 1975

Η αλλαγή ιδιοκτησίας

H ιστορία της ελληνικής εταιρείας Bιολέξ δεν έλαβε τέλος, όπως κάποιοι θα έσπευδαν να πουν. Άλλαξε όμως ολοκληρωτικά το ιδιοκτησιακό της καθεστώς, καθώς το 1998 το σύνολο των μετοχών της πέρασε στα χέρια των Γάλλων της Societe Bic. Από την πλευρά του ο Αναστάσιος Πολίτης είχε ήδη προετοιμάσει το επιχειρηματικό του μέλλον, ιδρύοντας το 1982 την ΕΛΤΡΑΚ.

Ποιοι εκπροσωπούν τη γαλλική εταιρεία στην Ελλάδα

Σήμερα τα συμφέροντα της γαλλικής εταιρείας στην Ελλάδα εκπροσωπούνται από το πενταμελές διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον λιβανέζικης καταγωγής, Bechara Salha, διευθύνοντα σύμβουλο το Δημήτριο Πισιμίση και μέλη τους Marie-Aimee Bich-Dufour, κόρη του ιδρυτή της γαλλικής εταιρείας, Marchel Bich, Εμμανουήλ Νικολάκη και Thomas Alain Jean Brette.

Το εργοστάσιο της εταιρείας έχει έδρα την Άνοιξη Αττικής, ενώ διαθέτει και άλλη μία μονάδα στην Περαία της Θεσσαλονίκης.

Μείωση πωλήσεων στην Ελλάδα παρά την αύξηση κατά 25% παγκοσμίως

Η πορεία της γαλλικής βιομηχανίας επί ελληνικού εδάφους κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένη, εάν λάβουμε υπόψη τη μεγάλη αύξηση πωλήσεων που εμφανίζει το 2015 σε σχέση με το 2014, όπως φαίνεται και στα στοιχεία που παρατίθενται στη συνέχεια.

Χαρακτηριστικό πάντως είναι το γεγονός ότι οι πωλήσεις της για το 2015 στην Ελλάδα εμφανίζονται μειωμένες παρά τη συνολικά θετική της πορεία, γεγονός που αποδίδεται στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

Η Βic Βιολέξ Α.Ε. σε αριθμούς

Κύκλος εργασιών

2015: 208,8 εκατ. ευρώ

2014: 167,1 εκατ. ευρώ

Μεταβολή: 25,%

Καθαρά κέρδη

2015: 35,15 εκατ. ευρώ

2014: 16,86 εκατ. ευρώ

Επενδύσεις 35 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα σε δύο χρόνια

Σημειώνεται ότι η εταιρεία στη διάρκεια του 2015 επένδυσε 21,4 εκάτ. ευρώ, γεγονός που δείχνει τη σημασία που έχει για το γαλλικό όμιλο το ελληνικό υποκατάστημα. Οι επενδύσεις αφορούν στην αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού για την αύξηση της παραγωγής, την παραγωγή νέων προϊόντων, τη βελτίωση της διαδικασίας παραγωγής και την απόκτηση νέας τεχνολογίας. Στη διάρκεια του 2016 η εταιρεία συνέχισε το επενδυτικό της πλάνο στη χώρα μας το οποίο ξεπέρασε τα 35 εκατ. ευρώ.