Ο Jan Ingenhousz και η μυστική ζωή των φυτών

Ο Jan Ingenhousz και η μυστική ζωή των φυτών

Ανακάλυψε ότι τα φυτά, όπως και τα ζώα, έχουν κυτταρική αναπνοή

Doodle γίνεται ο Jan Ingenhousz από τη Goolgle με αφορμή τα 287 χρόνια από τη γέννησή του.

Ο Jan Ingenhousz ή Ingen-Housz (8 Δεκεμβρίου 1730 - 7 Σεπτεμβρίου 1799) ήταν Oλλανδός φυσιολόγος, βιολόγος και χημικός. Είναι περισσότερο γνωστός για την ανακάλυψη της φωτοσύνθεσης, δείχνοντας ότι το φως είναι απαραίτητο για τη διαδικασία με την οποία τα πράσινα φυτά απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνουν οξυγόνο.

Ανακάλυψε επίσης ότι τα φυτά, όπως και τα ζώα, έχουν κυτταρική αναπνοή. Κατά τη διάρκεια της ζωής του ήταν γνωστός για την επιτυχή εμβολιασμό των μελών της οικογένειας των Αψβούργων στη Βιέννη κατά της ευλογιάς το 1768 και στη συνέχεια ήταν ο ιδιωτικός σύμβουλος και προσωπικός γιατρός στην αυστριακή αυτοκράτειρα Μαρία Τερέζα.

Γεννήθηκε στην πατρικιακή οικογένεια Ingen Housz στη Breda (Δουκάτο της Βραβάντης). Από την ηλικία των 16 ετών, ο Ingenhousz σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Leuven, όπου απέκτησε το MD του το 1753.

Σπούδασε δύο ακόμη χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Leiden, όπου παρακολούθησε διαλέξεις, μεταξύ άλλων, του Pieter van Musschenbroek, ο οποίος οδήγησε τον Ingenhousz να έχουν δια βίου ενδιαφέρον για την ηλεκτρική ενέργεια. Το 1755 επέστρεψε στο σπίτι του στην Breda, όπου ξεκίνησε μια γενική ιατρική πρακτική.

Μετά τον θάνατο του πατέρα του, τον Ιούλιο του 1764, ο Ingenhousz σκόπευε να ταξιδέψει στην Ευρώπη για σπουδές, ξεκινώντας από την Αγγλία όπου ήθελε να μάθει τις τελευταίες τεχνικές εμβολιασμού κατά της ευλογιάς. Μέσω του γιατρού, John Pringle, ο οποίος ήταν οικογενειακός φίλος από τη δεκαετία του 1740, έκανε γρήγορα πολλές αξιόλογες επαφές στο Λονδίνο και σύντομα έγινε διακεκριμένος ενοφθαλμιστής. Το 1767, ο ίδιος εμβολίασε 700 ανθρώπους του χωριού σε μια επιτυχημένη προσπάθεια για την καταπολέμηση μιας επιδημίας στο Hertfordshire. Το 1768, η αυτοκράτειρα, Μαρία Θηρεσία, διάβασε μια επιστολή του Pringle σχετικά με την επιτυχία στην καταπολέμηση της ευλογιάς στην Αγγλία, ενώ στην Αυστριακή αυτοκρατορία το ιατρικό ίδρυμα αντιτάχθηκε έντονα σε εμβολιασμούς.

Η γνωριμία του Ingenhousz με τη Μαρία Θηρεσία

Η Μαρία Θηρεσία αποφάσισε πρώτα να εμβολιαστεί η οικογένειά της - καθώς ένας ξάδερφος είχε ήδη πεθάνει - και ζήτησε βοήθεια από τον αγγλικό βασιλικό οίκο. Μετά από πρόταση του Pringle, ο Ingenhousz επιλέχθηκε να συνοδεύσει το ιατρικό επιτελείο, το οποίο επρόκειτο να μεταβεί στην Αυστρία. Η ιδέα του εμβολιασμού βασίστηκε στο δεδομένο, ότι δίνοντας μερικά μικρόβια σε ένα υγιές σώμα, το σώμα θα αναπτύξει ανοσοποίηση από την ευλογιά. Ο εμβολιασμός ήταν επιτυχής και ο Ingenhousz έγινε ο γιατρός της Μαρίας Θηρεσίας. Εγκαταστάθηκε στη Βιέννη, όπου το 1775 παντρεύτηκε την Agatha Maria Jacquin.

Ο Jan Ingenhousz ανακαλύπτει τα μυστικά των φυτών

Στη δεκαετία του 1770 ο Ingenhousz άρχισε να ενδιαφέρεται για τις εκπομπές αερίων των φυτών. Το έκανε αυτό αφού συναντήθηκε με τον επιστήμονα Joseph Priestley (1733-1804) στο σπίτι του στο Birstall στο Δυτικό Γιορκσάιρ στις 23 Μαΐου 1771. Ο Priestley είχε ανακαλύψει ότι τα φυτά παράγουν και απορροφούν αέρια. Το 1779, ο Ingenhousz ανακάλυψε ότι, με την παρουσία του φωτός, τα φυτά εκπέμπουν φυσαλίδες από τα πράσινα μέρη τους, ενώ, στη σκιά, οι φυσαλίδες τελικά σταματούν. Προσδιόρισε μάλιστα το συγκεκριμένο αέριο ως το οξυγόνο. Ανακάλυψε επίσης ότι στο σκοτάδι τα φυτά εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα. Συνειδητοποίησε επίσης ότι η ποσότητα οξυγόνου που εκπέμπεται στο φως είναι μεγαλύτερη από την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται στο σκοτάδι. Αυτό έδειξε ότι κάποια από τη μάζα των φυτών προέρχεται από τον αέρα, και όχι μόνο το νερό και τα θρεπτικά συστατικά στο έδαφος.