Καθ’ οδόν η ευρωπαϊκή «μαύρη λίστα» των φορολογικών παραδείσων

Καθ’ οδόν η ευρωπαϊκή «μαύρη λίστα» των φορολογικών παραδείσων

Στις 5 Δεκεμβρίου αναμένεται οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ να υιοθετήσουν την κοινή λίστα

Να υιοθετήσουν άμεσα, πριν το τέλος του έτους, τη «μαύρη λίστα» των κρατών που αρνούνται να συνεργαστούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στην ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων, κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ο Γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μέχρι σήμερα, τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν το καθένα τις δικές τους λίστες με χώρες που θεωρούνται «φορολογικοί παράδεισοι» και δε συνεργάζονται σε θέματα ανταλλαγής φορολογικών στοιχείων. Ωστόσο, υπό την πίεση και των αποκαλύψεων των Paradise Papers, οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν στην ανάγκη κατάρτισης μίας κοινά αποδεκτής λίστας. Έτσι, μετά από έναν χρόνο διαπραγματεύσεων, στις 5 Δεκεμβρίου αναμένεται οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ να υιοθετήσουν την κοινή «μαύρη λίστα», αν και υπάρχουν ακόμα διαφωνίες για το ποιες χώρες θα πρέπει να ενταχθούν σε αυτήν.

Ήδη έχουν προεπιλεγεί 92 περιοχές του κόσμου, με βάση κριτήρια που αφορούν στη φορολογική διαφάνεια, τη χρήση επιβλαβών φορολογικών πρακτικών και τη συνεργασία σε δημοσιονομικά θέματα. Από αυτές, κάποιες έχουν αλλάξει τους φορολογικούς τους κανονισμούς και «οι μισές έχουν δεσμευθεί να το κάνουν το 2018», όπως εξήγησε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Παραμένει άγνωστο το πόσες χώρες θα μπουν τελικά στη μαύρη λίστα της ΕΕ. Πιθανόν οι χώρες που δε συνεργάζονται, αλλά έχουν δεσμευθεί για αλλαγές στη φορολογική τους νομοθεσία, να μπουν σε μία ξεχωριστή, «γκρίζα λίστα», η οποία ενδεχομένως να μη δημοσιοποιηθεί, όπως μεταδίδει το Reuters. Επίσης, σε κάποια νησιά που επλήγησαν πρόσφατα βαριά από τυφώνες θα δοθεί περισσότερος χρόνος για να συμμορφωθούν.

Άγνωστο παραμένει επίσης ποιες κυρώσεις θα επιβληθούν στα κράτη που θα μπουν στη μαύρη λίστα, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι, με βάση τα κοινοτικά κριτήρια, κανονικά ακόμα και ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Μάλτα και η Ιρλανδία, θα έπρεπε να μπουν στη λίστα αυτή. Ωστόσο, έχει καταστεί σαφές ότι η λίστα δεν θα περιλαμβάνει κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.