Η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ έκτακτα χρήματα μετά τις φονικές πλημμύρες

Η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ έκτακτα χρήματα μετά τις φονικές πλημμύρες

Υπάρχει ειδικός μηχανισμός στήριξης των κρατών σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών και θεομηνίας και από αυτόν θα ζητηθούν τα λεφτά

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσφεύγει η Ελλάδα ζητώντας έκτακτα χρήματα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη δυτική Αττική, αφήνοντας πίσω 21 νεκρούς και ανυπολόγιστο εύρος καταστροφών.

Το θέμα θα τεθεί αύριο το πρωί (10:15 πμ ώρα Ελλάδας) στην Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής (REGI) του Ευρωκοινοβουλίου. Η Αθήνα θα αιτηθεί άμεση κινητοποίηση τω ευρωπαϊκών κονδυλίων βοήθειας.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης, «η πρόταση έχει κατατεθεί από τις Ευρωομάδες της Αριστεράς και του ΕΛΚ και έγινε ομόφωνα αποδεκτή».

Η πρόεδρος της επιτροπής Ίσκρα Μιχαήλοβα δήλωσε ότι η επιτροπή έχει επίσης ζητήσει να προστεθεί το θέμα αυτό προς συζήτηση στην επόμενη σύνοδο ολομέλειας στις 29-30 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, κατά τη συλλυπητήρια δήλωση προς την Ελλάδα και τους πληγέντες, στις 15 Νοεμβρίου, είχε θέσει στη διάθεση της χώρας όλα τα «εργαλεία» και τους μηχανισμούς υποστήριξης και χρηματοδότησης που διαθέτει η ΕΕ για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων.

«Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα με όποιο τρόπο μπορούμε. Τα ευρωπαϊκά εργαλεία εκτάκτου ανάγκης είναι στην πλήρη διάθεση των (ελληνικών) αρχών» ήταν το μήνυμα του Γιούνκερ.

Η ΕΕ διαθέτει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων ανθρωπιστικών καταστροφών, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι θεομηνίες. Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα προσέφυγε στο μηχανισμό και το περασμένο καλοκαίρι, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική και άλλες περιοχές της χώρας.

Για να λάβει, ωστόσο, η Ελλάδα χρήματα και υποστήριξη από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς θα πρέπει να καταθέσει σχετικό αίτημα προς τις κοινοτικές αρχές και αυτή η διαδικασία είναι που θα κινηθεί αύριο, Πέμπτη.

Από εσωτερικά κονδύλια έχουν εξασφαλιστεί συνολικά ποσά 6 εκατ. ευρώ.