Πέφτει το ευρώ λόγω των εξελίξεων στη Γερμανία

Πέφτει το ευρώ λόγω των εξελίξεων στη Γερμανία

Μετά την κατάρρευση των διερευνητικών επαφών

Οι απώλειες του ευρώ επεκτάθηκαν και η συναλλαγματική ισοτιμία του έναντι του γεν υποχώρησε σε χαμηλό διμήνου στις ασιατικές αγορές σήμερα, μετά την κατάρρευση των διερευνητικών επαφών τεσσάρων κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία.

Το ευρώ υποχώρησε σε μια ισοτιμία 1:131,16 έναντι του γεν, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ νωρίτερα έχανε ως και 0,6% πέφτοντας στο 1:131,39 έναντι του γεν.

Η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ υποχωρούσε εξάλλου 0,5% έναντι του δολαρίου πέφτοντας στο 1:1,1735 από το υψηλό μηνός (1:1,1862) που είχε καταγραφεί μόλις την Τετάρτη.

Απροσδόκητη αποχώρηση του FDP - Σενάριο εκλογών

Οι προσπάθειες της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού τεσσάρων κομμάτων και να εξασφαλίσει μια τέταρτη συναπτή θητεία στο αξίωμα δέχθηκαν βαρύ πλήγμα σήμερα, όταν το ένα από τα κόμματα που συμμετείχε στις διερευνητικές συνομιλίες, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), αποφάσισε απροσδόκητα να αποχωρήσει από τη διαδικασία, πυροδοτώντας μια πολιτική κρίση στη Γερμανία.

Η Μέρκελ, οι συντηρητικοί της οποίας βγήκαν εξασθενημένοι από τις εκλογές που κέρδισαν μεν αλλά με μειωμένο αριθμό εδρών, δήλωσε λίγη ώρα μετά την αποχώρηση του FDP από τις διερευνητικές συνομιλίες ότι το πρωί θα ενημερώσει τον γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ότι δεν μπορεί πλέον να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό.

Η εξέλιξη φέρνει τη Γερμανία μπροστά σε δύο επιλογές χωρίς προηγούμενο στη μεταπολεμική εποχή: είτε η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) θα σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας με τους Πράσινους, είτε ο πρόεδρος θα προκηρύξει νέες, πρόωρες εκλογές αφού τα κόμματα δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ο ήσσων εταίρος στην απερχόμενη κυβέρνηση της Μέρκελ, που κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, απέκλεισαν το ενδεχόμενο επανάληψης του σχηματισμού μεγάλου συνασπισμού μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές.