Ο «χάρτης» του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας

Ο «χάρτης» του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας

Τα γκρουπ δυναμικότητας, τα γήπεδα και τα εισιτήρια

Μετά τη χθεσινή νίκη-πρόκριση του Περού επί της Νέας Ζηλανδίας, γνωρίζουμε πλέον και τις 32 ομάδες που θα συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, που θα διεξαχθεί στη Ρωσία.

Οι 32 ομάδες έχουν ήδη χωριστεί σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας, ανάλογα με την κατάταξή τους στους πίνακες της FIFA (και όχι ανά ήπειρο, όπως έγινε στις τελευταίες δύο διοργανώσεις), και στην κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα την 1η Δεκεμβρίου θα καθοριστούν οι οκτώ όμιλοι στους οποίους θα μοιραστούν.

Τα τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας έχουν ως εξής:

1ο γκρουπ: Ρωσία (οικοδέσποινα), Γερμανία (κάτοχος), Βραζιλία, Πορτογαλία, Αργεντινή, Βέλγιο, Πολωνία, Γαλλία
2ο γκρουπ: Ισπανία, Περού, Ελβετία, Αγγλία, Κολομβία, Μεξικό, Ουρουγουάη, Κροατία
3ο γκρουπ: Δανία, Ισλανδία, Κόστα Ρίκα, Σουηδία, Τυνησία, Αίγυπτος, Σενεγάλη, Ιράν
4ο γκρουπ: Σερβία, Νιγηρία, Αυστραλία, Ιαπωνία, Μαρόκο, Παναμάς, Νότια Κορέα, Σαουδική Αραβία.

Στο Μουντιάλ του 2018 θα συμμετάσχουν συνολικά 14 ομάδες από την Ευρώπη, 5 από τη Λατινική Αμερική, 5 από την Ασία, 5 από την Αφρική και τρεις από τη Βόρεια Αμερική και Καραϊβική. Η Ωκεανία δεν θα εκπροσωπηθεί στη διοργάνωση.

Απούσα από τα γήπεδα της Ρωσίας θα είναι επίσης η Ιταλία, μία από τις πλέον εμβληματικές ομάδες στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, αλλά και η πρωταθλήτρια Λατινικής Αμερικής, Χιλή, όπως και η Ολλανδία.

Αξιοσημείωτο είναι εξάλλου ότι από τη διοργάνωση θα απουσιάσουν επίσης οι τέσσερις πολυπληθέστερες χώρες στον κόσμο, καθώς η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Ινδονησία δεν κατάφεραν να προκριθούν στα τελικά.

Οι αγώνες του Μουντιάλ θα φιλοξενηθούν σε 11 συνολικά ρωσικές πόλεις: Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Εκατερίνμπουργκ, Σότσι, Καζάν, Σάρανσκ, Βόλγκογκραντ, Ροστόφ, Σαμάρα, Νόβγκοροντ και Καλίνινγκραντ. Ο τελικός θα διεξαχθεί στο στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας.

Ιδιαίτερα αυστηρά αναμένεται να είναι εξάλλου τα μέτρα ασφαλείας, καθώς το Ισλαμικό Κράτος έχει ήδη εκφράσει απειλές κατά κορυφαίων αστέρων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου που θα βρεθούν στη Ρωσία, όπως ο Λιονέλ Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

Όσον αφορά στα εισιτήρια για τη διοργάνωση, ήδη έχουν πωληθεί μέσω της ιστοσελίδας της FIFA πάνω από 600.000 εισιτήρια. Σημειωτέον ότι το 57% των εισιτηρίων έχει διατεθεί σε Ρώσους φιλάθλους.