Γιατί «κόπηκαν» 13.000 αιτήσεις για Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης

Γιατί «κόπηκαν» 13.000 αιτήσεις για Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης

Διευκρινίσεις από το υπουργείο Εργασίας

Εξηγήσεις για την αναστολή 13.000 περίπου εγκεκριμένων αιτήσεων για την καταβολή του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης δίνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας.

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης είναι ένα πρόγραμμα με στόχο να βοηθήσει τα νοικοκυριά άμεσα, τη στιγμή που το έχουν ανάγκη, και επομένως η οποιαδήποτε αλλαγή στη σύνθεση, το εισόδημα, τα περιουσιακά στοιχεία ή άλλη σοβαρή αλλαγή, πρέπει να δηλώνονται από τους πολίτες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ, το αργότερο τον επόμενο μήνα από τη στιγμή που συμβαίνουν.

«Την Δευτέρα, 13/11/2017 τέθηκαν σε αναστολή περίπου 13.000 εγκεκριμένες αιτήσεις του προγράμματος KEA, διότι μετά από την διεξαγωγή των μηνιαίων διασταυρώσεων, όπως κάθε φορά, διαπιστώθηκε ότι οι συγκεκριμένες αιτήσεις δεν είχαν τροποποιηθεί ακόμη ώστε να αποτυπώνεται η τρέχουσα κατάσταση των νοικοκυριών. Η αναστολή γίνεται για να αποφευχθούν άλλες κυρώσεις (όπως λ.χ. η αποβολή από το πρόγραμμα για ένα χρόνο)», εξηγεί το υπουργείο Εργασίας, προσθέτοντας:

«Οι υπηρεσίες του Υπουργείου θα στείλουν εντός των προσεχών ημερών κατευθύνσεις στους Δήμους σχετικά με το χειρισμό όλων αυτών των υποθέσεων ώστε να διευθετηθούν ομαλά και οι δικαιούχοι που θα κριθούν ως έχοντες δικαίωμα συνέχισης στο πρόγραμμα, να πληρωθούν αναδρομικά τον επόμενο μήνα».

«Ξαφνικός θάνατος»

Οι διευκρινίσεις του υπουργείου ήρθαν μετά από καταγγελίες για δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που ενημερώνονται με μηνύματα SMS ότι γίνεται αναστολή των αιτήσεών τους για την χορήγηση του επιδόματος.

Σύμφωνα με το το patrisnews.com, σχετικό sms έλαβε προχθές και ένας άνδρας από την Αμαλιάδα, ο οποίος λάμβανε το σχετικό επίδομα από τον περασμένο Μάιο.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η οικογένειά του, ο ίδιος, η σύζυγος, ο πατέρας του, οι δύο γιοι του, η νύφη και το εγγονάκι του, ζουν μόνο από τη σύνταξη των 333 ευρώ που λαμβάνει. Αναφέρει πως το επίδομα ήταν ένα σημαντικό βοήθημα για την οικογένειά του, ωστόσο -όπως προκύπτει από τη- σχετική ενημέρωση που είχε- γίνεται αναστολή, γιατί δεν δηλώθηκε συμπληρωματικά η λήψη επιδόματος κατηγορίας Α21 ύψους 120 ευρώ το τρίμηνο από τον γιο του για το μικρό του παιδί.

Ο Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος επιρρίπτει ευθύνες στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, καθώς -όπως λέει- είχε πάει εδώ και καιρό για να υποβάλλει συμπληρωματική δήλωση για το συγκεκριμένο επίδομα, ωστόσο υποστηρίζει ότι του έλεγαν να περιμένει να ειδοποιηθεί με μήνυμα από την κεντρική υπηρεσία και τελικά η μοναδική ενημέρωση που έλαβε ήταν για αναστολή του επιδόματος και πλέον αναζητεί το δίκιο του.