Paradise Papers: ΗΠΑ και Βέλγιο «έσπασαν» τις κυρώσεις στη Ρωσία

Paradise Papers: ΗΠΑ και Βέλγιο «έσπασαν» τις κυρώσεις στη Ρωσία

Αμερικανικά τάνκερ προμηθεύουν το Βέλγιο με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που αγοράζουν από την Ρωσία

Στον απόηχο των αποκαλύψεων των λεγόμενων «paradise papers» για τους φορολογικούς παραδείσους κινείται το Βέλγιο, καθώς τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι στη βελγική αγορά πωλείται υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) ρωσικής προέλευσης, με μεταπράτη υπουργό των ΗΠΑ.

Το θέμα έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα στο Βέλγιο καθώς, σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδας Le Soir, πίσω από το ρωσικό LNG που πωλείται στη χώρα, κρύβεται η επιχειρηματική σχέση μεταξύ του υπουργού εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος και στενών συνεργατών του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το LNG φθάνει στο λιμάνι της Αμβέρσας με τέσσερα τάνκερ της εταιρείας Navigator Holdinng Ltd που έχει έδρα της νήσους Μάρσαλ και το 31% της οποίας ανήκει στο υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Γουλμπουρ Ρος. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο, το οποίο παράγει η ρωσική εταιρεία Sibur, το αγοράζουν από το ρωσικό λιμάνι Ουστ-Λουγκά.

Ειδικότερα, το δημοσίευμα αναφέρεται στις αποκαλύψεις των «paradise papers» ότι ο Ρος διατηρεί μερίδιο στην Navigator Holdings, η οποία κερδίζει εκατομμύρια ετησίως μεταφέροντας πετρέλαιο και φυσικό αέριο για τη ρωσική εταιρεία ενέργειας Sibur, παρ' όλο που δύο μεγάλοι μέτοχοι της Sibur υπόκεινται σε κάποιας μορφής κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Ο μόνιμος πρέσβης της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντίμιρ Τσιζόφ , σε συνέντευξή του πριν από μερικές ημέρες στο πρακτορείο TASS είχε επισημάνει πως «είναι τουλάχιστον αφελές» να υπολογίζει κάποιος ότι θα έρθει υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ με προορισμό τους τερματικούς σταθμούς της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον Τσιζόφ, «οι παραγωγοί LNG αναζητούν πιο υψηλές τιμές και συνεπώς τα πλεονάσματα του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου θα διοχετευτούν στις ασιατικές αγορές , όπου η ζήτηση και η τιμή υπερβαίνουν σημαντικά την ευρωπαϊκή τιμή και ζήτηση».