Στο χείλος της χρεοκοπίας η Βενεζουέλα ζητά αναδιάρθρωση χρέους

Στο χείλος της χρεοκοπίας η Βενεζουέλα ζητά αναδιάρθρωση χρέους

Επιτροπή φτιάχνει ο Μαδούρο για να βρουν λύση έκτακτης ανάγκης

Τον «ξαφνικό θάνατο» της οικονομίας της Βενεζουέλας προσπαθεί να αποφύγει ο Νίκολας Μαδούρο ο οποίος ζητά από τους δανειστές της χώρας αναδιάρθρωση χρέους, αφού το Καράκας αδυνατεί να πληρώσει τις οφειλές της.

Το εξωτερικό χρέος της Βενεζουέλας αγγίζει τα 89 δισ. δολάρια και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι θα καταβάλλει 1,1 δισ. δολάρια για την αποπληρωμή ομολόγου της κρατικής πετρελαϊκής PDVSA που έληξε χθες Πέμπτη.

Παράλληλα προανήγγειλε την κατάρτιση επιτροπής που θα προσπαθήσει να βρει τη λύση έκτακτης ανάγκης με «αναδιάρθρωση όλων των μελλοντικών πληρωμών» προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των πολιτών.

Πάντως, όπως σημειώνουν τα ξένα μέσα του οικονομικού Τύπου, η κίνηση αυτή του Μαδούρο είναι μάλλον απίθανο να βελτιώσει την κατάσταση στη χώρα, που εδώ και καιρό έχει ελλείψεις ακόμη και σε βασικά τρόφιμα και φάρμακα. Πιο πιθανό σενάρια, σύμφωνα με τον ξένο Τύπο, είναι η Βενεζουέλα να οδηγηθεί σε χρεοκοπία.

Οι κυρώσεις που έχουν επιβάλλει στη χώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν επιτρέπουν σε αμερικανικές τράπεζες και εταιρείες να συμμετέχουν ή ακόμη και να διαπραγματεύονται τέτοιου είδους συμφωνίες, επομένως τα περιθώρια δεν υπάρχουν για πολλούς ελιγμούς. Επομένως, η πιο πιθανή λύση για τον Μαδούρο είναι η μονομερής αθέτηση πληρωμών, σημειώνει χαρακτηριστικά το CNBC.