Αιφνιδιαστικές αλλαγές ζητούν οι τράπεζες για τους πλειστηριασμούς

Αιφνιδιαστικές αλλαγές ζητούν οι τράπεζες για τους πλειστηριασμούς

Ζητούν μάλιστα οι αλλαγές να ισχύσουν αναδρομικά για να θωρακιστούν τα τραπεζικά ιδρύματα ενόψει των stress tests

Αιφνιδιάζουν οι τράπεζες ζητώντας αλλαγές στο θέμα των πλειστηριασμών των περιουσιακών στοιχείων δανειοληπτών με κόκκινες οφειλές. Τα τραπεζικά ιδρύματα ζητούν τις αλλαγές με στόχο τη θωράκισή τους ενόψει των επερχόμενων stress tests, που θα ξεκινήσουν το Φεβρουάριο του 2018.

Οι τράπεζες ζητούν αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.

Η διαβούλευση για το θέμα έχει ξεκινήσει μετά από απαίτηση των θεσμών.

Ειδικότερα, οι τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναλάβουν οι ίδιες τα αρχικά έξοδα της διαδικασίας εκκαθάρισης για περιουσιακά στοιχεία των δανειοληπτών, πλην πρώτης κατοικίας. Ανώτατο όριο των εξόδων που θα αναλάβουν θέτουν τα 1.000 ευρώ.

Οι τράπεζες προτείνουν πρώτες στην κατάταξη απαίτησης να είναι τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΝΦΙΑ. Στη συνέχεια θα έρχονται οι απαιτήσεις των εργαζομένων ως 6 μισθούς. Έτσι μετά θα κατατάσσονται οι πιστωτές, με εμπράγματες εξασφαλίσεις επί των περιουσιακών στοιχείων που βγαίνουν στο σφυρί (σ.σ. συνήθως είναι οι τράπεζες), το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Τελευταίοι θα είναι οι πιστωτές, χωρίς εξασφαλίσεις. Με αυτό τον τρόπο, το κράτος εξασφαλίζει την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ, οι δε τράπεζες θα δουν το ποσοστό που εισπράττουν σήμερα από το αποτέλεσμα του πλειστηριασμού να αυξάνεται από 65% σε επίπεδα υψηλότερα του 75%. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, θα εισπράττουν το 100% του εκπλειστηριάσματος.

Ουσιαστικά οι πλειστηριασμοί για άλλα περιουσιακά στοιχεία οφειλετών, πλην πρώτης κατοικίας, αφού ο νόμος Κατσέλη, που ισχύει ακόμη ως νομικό πλαίσιο στη διαδικασία των πλειστηριασμών, δεν προβλέπει ποιoς θα πληρώσει τα έξοδα και την αμοιβή του εκκαθαριστή.

Παρ’ ότι υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις για άλλα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να βγουν στο σφυρί, πολύ λίγες διαδικασίες έχουν προχωρήσει. Και αυτό γιατί τα περιουσιακά στοιχεία που βγαίνουν στο σφυρί είναι, τις περισσότερες φορές, ιδιοκτησίες μικρής αξίας (χωράφια, κτήματα, οικίες και εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες) και έτσι τα έξοδα εκκαθάρισης είναι πολύ υψηλά αναλογικά με το ποσό που θα αποφέρει ο πλειστηριασμός.

Τα τραπεζικά ιδρύματα ζητούν τώρα πρόβλεψη για την αμοιβή του εκκαθαριστή.

Οι τράπεζες ζητούν επίσης και την άρση του τραπεζικού απορρήτου – όπως προβλέπεται στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού- ώστε να έχουν πλήρη εικόνα της οικονομικής κατάστασης των δανειοληπτών που ζητούν την προστασία του νόμου Κατσέλη, όπως καταθέσεις σε άλλες τράπεζες κλπ.

Προτείνουν μάλιστα τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλες οι τράπεζες αλλά και οι φορολογικές αρχές του κράτους.

Στο στόχαστρο βάζουν οι τράπεζες τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, που αξιοποιούν τις προστασίες του νόμου Κατσέλη, ώστε να μην πληρώσουν τις οφειλές τους. Σύμφωνα δε με στοιχεία των τραπεζών το 2009 όταν τα κόκκινα δάνεια ήταν στο 5% είχαν πραγματοποιηθεί 52.000 πλειστηριασμοί ακινήτων και πέρυσι με τα κόκκινα δάνεια να αγγίζουν το 48% έγιναν 5.650 πλειστηριασμοί, δηλαδή 90% λιγότεροι.

Πώς θα προστατεύσουν οι αλλαγές τις τράπεζες κατά τα stress tests

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ξεκινούν, σύμφωνα με το σχεδιασμό, τις προσεχείς ημέρες και τα ποσά που θα αποφέρουν στις τράπεζες οι πλειστηριασμοί ως τον Φεβρουάριο (που θα ξεκινήσουν τα τεστ) θα χρησιμοποιηθούν ως ενδεικτικά από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό ( SSM) για το αν έχουν αποτιμήσει ορθά τη ρευστοποιήσιμη αξία ενεχύρων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

«Κλειδί» βέβαια θα είναι να ισχύσουν οι αλλαγές αναδρομικά και όχι από 1/1/2018, τότε τα ποσά είσπραξης των τραπεζών θα εμφανιστούν βελτιωμένα κατά τον έλεγχο (τεστ).