Σε ιστορικό χαμηλό για την εποχή της κρίσης τα ελληνικά ομόλογα

Σε ιστορικό χαμηλό για την εποχή της κρίσης τα ελληνικά ομόλογα

Οι αποδόσεις επιστρέφουν σε επίπεδα 2009

Σε επίπεδα 2009, δηλαδή οριακά πριν το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα, επιστρέφουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Στην αγορά, οι τίτλοι του ελληνικού κράτους φτάνουν σε ιστορικό χαμηλό των τελευταίων 8 ετών που καταγράφηκε στις 8 Οκτωβρίου του 2009 όταν η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,4%. Πριν από λίγο η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 5,06%, στα επίπεδα δηλαδή που διαπραγματεύονταν το συγκεκριμένο ομόλογο το Δεκέμβριο του 2009. Υπενθυμίζεται ότι τις αποδόσεις του 2009 είχε προσεγγίσει το 10ετές ομόλογο και στις 26 Ιουνίου όταν η απόδοση του είχε υποχωρήσει στο 5,42%. Σύμφωνα με τα τρέχοντα επίπεδα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου (0,38%) διαμορφώνεται στο 4,68%.

Η βελτίωση που εμφανίζει η δευτερογενής αγορά ομολόγων διευκολύνει τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών το οποίο όπως δήλωσε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης επιθυμεί να δημιουργήσει ένα "κεφαλαιακό απόθεμα" από 12 έως 15 δισ. ευρώ μέχρι τη λήξη του Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018. Για το σχηματισμό του αποθεματικού ποσού το τρέχον πρόγραμμα έχει προβλέψει την καταβολή ενός ποσού 9 δισ. ευρώ, συνεπώς τα υπόλοιπα το Δημόσιο θα πρέπει να τα δανειστεί από τις αγορές. Ήδη με την έξοδο που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο με την έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου το Δημόσιο έχει συγκεντρώσει 1,4 δισ. ευρώ από το σύνολο των 3 δισ. ευρώ που άντλησε (τα υπόλοιπα 1,6 δισ. ευρώ είχαν καλυφθεί με την ανταλλαγή υφιστάμενων ομολόγων).

Αυξήθηκαν τα ομόλογα άλλων χωρών της Ευρωζώνης

Η εξέλιξη αυτή, για την Ελλάδα, ήταν αντίθετη στην πορεία που ακολούθησαν οι αποδόσεις των άλλων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, οι οποίες κινήθηκαν ανοδικά, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά έπειτα από μία δεκαετία και η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) είναι σε τροχιά να τα αυξήσει στο τέλος του έτους.

Οι δημοπρασίες ομολόγων της Ισπανίας και της Γαλλίας συνέβαλαν, επίσης, στην ελαφρά ανοδική πίεση στις αποδόσεις των κρατικών τίτλων της Ευρωζώνης, πολλές από τις οποίες είχαν υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα πολλών μηνών μετά την παράταση του προγράμματος αγορών ομολόγων της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα. Η Γαλλία και η Ισπανία πούλησαν σήμερα ομόλογα αξίας περίπου 13 δισ. ευρώ.

Η χαλαρή στάση της ΕΚΤ έρχεται σε αντίθεση με αυτή της Fed, η οποία ανέφερε χθες ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας είναι εύρωστη και η αγορά εργασίας ενισχύεται, υποδηλώνοντας ότι είναι σε τροχιά να αυξήσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο.

Υπήρχαν ελπίδες για μία μεγαλύτερη βεβαιότητα σήμερα σχετικά με τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, καθώς ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει πως ο Τζέρομ Πάουελ θα είναι ο επόμενος επικεφαλής της Fed.

Στη Βρετανία, οι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Αγγλίας αύξησαν σήμερα τα επιτόκια, για πρώτη φορά από το 2007, αντιστρέφοντας την έκτακτη μείωσή τους μετά την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ. Η κεντρική τράπεζα πρόσθεσε ότι αναμένει μόνο «πολύ σταδιακές» περαιτέρω αυξήσεις την επόμενη τριετία.

Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν έως και 3 μονάδες βάσης στο 0,40%, ενώ στη συνέχεια υποχώρησαν στο 0,38%, καθώς οι επενδυτές εστίασαν στην επιφυλακτικότητα που εξέφρασε η Τράπεζα της Αγγλίας στη σημερινή συνεδρίασή της. Οι αποδόσεις των αντίστοιχων ιταλικών τίτλων σημείωσαν άνοδο κατά 1 μονάδα βάσης στο 1,81%.

Η Aberdeen Standard αναμένει τουλάχιστον πέντε αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων τα επόμενα δύο χρόνια. Από την άλλη πλευρά, τα επιτόκια της αγοράς χρήματος δείχνουν ότι η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει τα επιτόκια έως και μετά τη λήξη της θητείας του σημερινού Προέδρου της Μάριο Ντράγκι, τον Οκτώβριο του 2019.