Tα βακτήρια του ροκφόρ που έφεραν την… τυροαπαγόρευση

Tα βακτήρια του ροκφόρ που έφεραν την… τυροαπαγόρευση

Η σκληρή γραμμή της Σαγκάης στο μαλακό τυρί

Στην απαγόρευση εισαγωγής μαλακών ή ώριμων τυριών, συμπεριλαμβανομένων των Brie, Gorgonzola και Stilton προχώρησε η Κίνα.
Οι τελωνειακές αρχές τον περασμένο μήνα απαγόρευσαν στις επιχειρήσεις της χώρας να εισάγουν τα συγκεκριμένα τυριά, καθότι υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τα βακτήρια πυο αναπτύσσονται κατά την παραγωγή τους.

Τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έχουν ασκήσει πιέσεις ενάντια στην απαγόρευση, η οποία επηρέασε πολλά δημοφιλή προϊόντα της γηραιάς ηπείρου.

Η σκληρή γραμμή της Σαγκάης στο μαλακό τυρί θα μπορούσε να βλάψει τα τυριά, όπως τα Roquefort, Camembert και Danish Blue, με δεδομένη τα απαγορευμένα βακτήρια που αναπτύσσονται και είναι απαγορευμένα στην Κίνα.

Η καραντίνα άρθηκε μετά από συνομιλίες μεταξύ της ΕΕ και των Κινέζων τελωνειακών υπαλλήλων το περσμένο Σαββατοκύριακο.

Για να αποφευχθούν περαιτέρω απαγορεύσεις, η αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Κίνα, καθώς και η γαλλική πρεσβεία στην Κίνα, δήλωσαν ότι προγραμματίζουν συνάντηση με Κινέζους εμπειρογνώμονες του τυριού. Η δήλωση της αντιπροσωπείας της ΕΕ ανέφερε ότι τα τυποποιημένα πρότυπα της Κίνας είναι "ξεπερασμένα".

"Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την απόφαση", δήλωσε ο Vincent Marion, συνιδρυτής της υπηρεσίας διακίνησης τροφίμων, Cheese Republic, με έδρα τη Σαγκάη. "Νομίζω ότι είναι ένας τρόπος για την Κίνα να δείξει ότι είναι πραγματικά ανοιχτόμυαλη στο να πουλάει ξένα προϊόντα και ειδικά τυρί".

Οι περιορισμοί των εισαγωγών άρθηκαν με άμεση εφαρμογή, αλλά αναμένεται να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες έως ότου να μπορέσουν τα τυριά αυτά να επανέλθουν στα ράφια των κινέζικων καταστημάτων εμπορίας τροφίμων.