Σόιμπλε: Σχεδόν όλοι πρότειναν στην Ελλάδα να κάνει ένα time out από το ευρώ

Σόιμπλε: Σχεδόν όλοι πρότειναν στην Ελλάδα να κάνει ένα time out από το ευρώ

«Δεν έχει νόημα να ζητάς δάνεια και να βρίζεις αυτόν που στα δίνει»

Τα όσα είχε πει στον Αλέξη Τσίπρα σε συνάντηση που είχε μαζί του πριν αυτός εκλεγεί πρωθυπουργός αποκάλυψε ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ.

«Είχαμε συναντηθεί όταν ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης και μου είπε ότι επρόκειτο να κάνει έναν προεκλογικό αγώνα με την υπόσχεση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ χωρίς τους όρους (του μνημονίου). Και τότε του είπα ότι του εύχομαι προς το δικό του συμφέρον να μην κερδίσει τις εκλογές, γιατί δεν θα μπορούσε να τηρήσει τις υποσχέσεις του», διηγήθηκε ο νυν πρόεδρος της γερμανικής Βουλής.

Ο Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν τασσόταν υπέρ του Grexit, διευκρινίζοντας ότι την περίοδο που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε τους όρους και προκήρυξε εκλογές, όλοι σχεδόν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θεωρούσαν ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να κάνει ένα «time out» με τη στήριξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως κανένας δεν είχε πρόθεση να πιέσει την Ελλάδα, και στο τέλος η Ελλάδα ήταν πάντα αυτή που αποφάσιζε.

Σχολίασε εξάλλου, αναφορικά με τη στάση των Ελλήνων απέναντι στη Γερμανία, πως όταν κάποιος ζητά τη χορήγηση δανείων από άλλους, δεν μπορεί να τους υβρίζει για το ότι λαμβάνει δάνεια. «Αυτό δεν έχει νόημα», επεσήμανε χαρακτηριστικά, παρατηρώντας ότι όποιος αναζητεί τα αίτια των προβλημάτων του στους άλλους, κατά κανόνα δεν οδηγείται σε καλά αποτελέσματα.

Παραδέχθηκε εξάλλου πως ο ίδιος δεν θα ήθελε ποτέ να αναγκαστεί να επιβάλει στο λαό του τις μεταρρυθμίσεις που χρειάστηκε να υλοποιήσει η Ελλάδα. Σημείωσε όμως πως ό,τι υπέστη ο ελληνικός λαός, απορρέει από προβλήματα που έχουν τα αίτιά τους στην Ελλάδα, και όχι σε αποφάσεις που ελήφθησαν από άλλους. «Κανείς δεν ήθελε να βλάψει την Ελλάδα», υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε μάλιστα σε ένα περιστατικό όπου υπουργός Οικονομικών άλλης χώρας της Ευρωζώνης επέπληξε Έλληνα ομόλογό του που δυσανασχετούσε με την υποχρέωση για περικοπές συντάξεων, λέγοντάς του ότι στη χώρα του οι συντάξεις είναι οι μισές συγκριτικά με της Ελλάδας.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως το μείγμα με το οποίο θα γινόταν η εξισορρόπηση του προϋπολογισμού δεν υπαγορεύτηκε από τους δανειστές, αλλά ήταν στο χέρι της Ελλάδας. Σχολίασε μάλιστα ότι προεκλογικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έλεγε πως θα φορολογήσει τους εφοπλιστές, όμως τελικά περιέκοψε συντάξεις.

Αναφορικά με το ελληνικό χρέος, εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα ελάφρυνσής του, υπογραμμίζοντας πως το πρόβλημα της Ελλάδας για την επόμενη δεκαετία δεν είναι το χρέος, αλλά η συνέχιση της πορείας βελτίωσης της οικονομίας. Πάντως, σημείωσε πως με τα σημερινά δεδομένα, η χώρα μας θα καταφέρει τον Αύγουστο του 2018 να βγει από το πρόγραμμα χωρίς τη λήψη περαιτέρω μέτρων και θα αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις αγορές.

Συμβούλευσε εξάλλου τον Αλέξη Τσίπρα να φροντίσει ώστε να συνεχιστεί με συνέπεια η πορεία η οποία οδήγησε στην θετική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας.

Για την κυβέρνηση Σαμαρά, αναγνώρισε ότι επί των ημερών του η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο, ωστόσο αποκάλυψε ότι ο τότε πρωθυπουργός του είχε ζητήσει να σταματήσει η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, να γίνει ένα «διάλειμμα», ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις και να μπορέσει η τότε κυβέρνηση να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να αποφευχθούν οι εκλογές.

Σχολιάζοντας τα όσα υποστηρίζει στο βιβλίο του ο Γιάννης Βαρουφάκης για τα όσα έζησε το 2015 ως υπουργός Οικονομικών, ο Σόιμπλε υποστήριξε πως οι ισχυρισμοί του απέχουν τόσο από την πραγματικότητα, ώστε δεν μπορεί να ασχοληθεί μαζί τους.