Οι πληρωμές των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου ξεκλείδωσαν τα 800 εκατομμύρια

Οι πληρωμές των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου ξεκλείδωσαν τα 800 εκατομμύρια

Ενέργεια και εξωδικαστικός συμβιβασμός στο σημερινό ραντεβού κυβέρνησης – δανειστών

Γκρίνιαξαν για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των 95 προαπαιτούμενων, ζήτησαν ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το τέλος του έτους και εντόπισαν γκρίζες ζώνες στα δημοσιονομικά μεγέθη του 2018. Ωστόσο εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι με τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα ύψους 1,5 δις. ευρώ από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο έστω και την τελευταία στιγμή, στοιχείο που αναμένεται να ξεκλειδώσει την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ κατά τη συνεδρίαση του ΕWG και του ESM την προσεχή Πέμπτη.

Κάπως έτσι κύλησε η χθεσινή πρώτη ημέρα των συζητήσεων των δανειστών στο Χίλτον με την κυβέρνηση να εκπροσωπούν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

Το σημερινό πρόγραμμα των συναντήσεων προβλέπει:
- 9.30 Ενέργεια - Γ.Σταθάκης
- 11.00 Στρατηγική ανάπτυξης /Αναπτυξιακή Τράπεζα -Δ. Παπαδημητρίου
- 12:00 Χρηματοπιστωτικά (εξωδικαστικός συμβιβασμός)- Δ.Παπαδημητρίου, Ε.Τσακαλώτος, Σ.Κοντονής, Ε.Αχτσιόγλου
- 14:30 Επισκόπηση προγράμματος - Ε.Τσακαλώτος, Γ.Χουλιαράκης, Ε.Αχτσιόγλου, Δ.Λιάκος

Πρώτες συζητήσεις

Για το 2017, οι δανειστές προβλέπουν υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% και εκτιμούν ότι θα ξεπεράσει το 2% του ΑΕΠ. Έχουν όμως ήδη διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι η υπέρβαση του πλεονάσματος πρέπει να δοθεί για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου και όχι σε δαπάνες στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Το θέμα αυτό παραμένει σε εκκρεμότητα και αναμένεται να εξετασθεί εκ νέου στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου που θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τα τελικά μεγέθη.

Για το 2018, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική καθώς τα πράγματα δυσκολεύουν. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να κάνει άλμα και να βρεθεί στο 3,5% του ΑΕΠ και αυτό είναι το κρίσιμο στοίχημα. Τα ψηφισμένα μέτρα περίπου 500 εκατ. ευρώ που ενεργοποιούνται από την τις αρχές του 2018 δεν φθάνουν ενώ ορισμένα έσοδα που ενίσχυσαν φέτος τον προϋπολογισμό όπως οι διπλές ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι φόροι που καταβάλουν όσοι υπάγονται στη ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων είναι μη επαναλαμβανόμενα και δεν θα φανούν στα δημόσια ταμεία το επόμενο έτος.

Τα δημοσιονομικά μεγέθη για φέτος και του χρόνου τέθηκαν χθες στο τραπέζι των συνομιλιών στην επίσημη πρεμιέρα της τρίτης αξιολόγησης.

Πρόσθετα μέτρα

Παρά το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών βλέπει δημοσιονομικών κενό 0,5% του ΑΕΠ ή περίπου 900 εκατ. ευρώ για το 2018, προς το παρόν δεν θέτουν θέμα λήψης πρόσθετων μέτρων. Ωστόσο ζητούν πρόσθετα στοιχεία για τις αιτίες που προκαλούν τρύπα στα φορολογικά έσοδα ιδίως από φόρο εισοδήματος ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών και περιμένουν τις νεότερες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης οι εκπρόσωποι των δανειστών Ντ. Κοστέλο, Ντ. Βελκουλέσκου, Φρ. Ντρούντι και Ν. Τζιαμαρόλι αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα την Παρασκευή. Θα επιστρέψουν, μόνο εφόσον έχει συντελεστεί ουσιαστική πρόοδος στα τέλη Νοεμβρίου.